Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie. Zapomniane danie z hukiem wraca do łask
Cynaderki, czyli nerki wieprzowe, są specjałem, o którym nie warto zapominać. W wyrazistym sosie cebulowym będą wyjątkowo smakowite i skuszą nawet największych sceptyków. Sprawdźcie nasz przepis i spróbujcie. Jest spora szansa, że będziecie się zastanawiali, dlaczego dotychczas unikaliście jedzenia podrobów.
Cynaderki znają wszyscy amatorzy podrobów. Delikatny specjał zanurzony w aromatycznym cebulowym sosie z pewnością skusi nie tylko tych już przekonanych. Jego przyrządzenie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt jest wart włożonego wysiłku. Przekonajcie się sami.
Przepis na wyborne cynaderki w sosie cebulowym
Składniki:
3 oczyszczone nerki wieprzowe
2 średnie cebule
1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czerwonego pieprzu
2 liście laurowe
pół łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oczyszczone nerki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie wymieniamy płyn kilkukrotnie. Podroby przecinamy na pół wzdłuż i kroimy w niezbyt grube półplasterki.
Cebulę pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy ją. Podsmażamy warzywo na rozgrzanej łyżce oliwy z oliwek. Nerki przekładamy do garnka i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie odcedzamy na sicie i płuczemy. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, zostawiając podroby na koniec na sitku, by całkowicie usunąć wodę.
W garnku podgrzewamy rosół i łączymy go z cebulą, zielem angielskim i czerwonym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Nerki podsmażamy na pozostałej łyżce oliwy, do czasu aż cebula się zredukuje. Blendujemy zawartość garnka.
Sos mieszamy z cynaderkami i liśćmi laurowymi. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, by nerki zmiękły. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi lub inną delikatną surówką. Smacznego.
Po inne pyszne przepisy na podroby zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić soczystą wątróbkę. Ten natomiast zdradza niezawodny sposób na wyśmienite ozory w sosie chrzanowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: jagodzianka