Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie. Zapomniane danie z hukiem wraca do łask

Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie. Zapomniane danie z hukiem wraca do łask

Kultowe cynaderki z wyrazistym, cebulowym sosie
canva/frederique wacquier

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe, są specjałem, o którym nie warto zapominać. W wyrazistym sosie cebulowym będą wyjątkowo smakowite i skuszą nawet największych sceptyków. Sprawdźcie nasz przepis i spróbujcie. Jest spora szansa, że będziecie się zastanawiali, dlaczego dotychczas unikaliście jedzenia podrobów.

Cynaderki znają wszyscy amatorzy podrobów. Delikatny specjał zanurzony w aromatycznym cebulowym sosie z pewnością skusi nie tylko tych już przekonanych. Jego przyrządzenie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt jest wart włożonego wysiłku. Przekonajcie się sami.

Przepis na wyborne cynaderki w sosie cebulowym

Składniki:

  • 3 oczyszczone nerki wieprzowe

  • 2 średnie cebule

  • 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren czerwonego pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oczyszczone nerki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie wymieniamy płyn kilkukrotnie. Podroby przecinamy na pół wzdłuż i kroimy w niezbyt grube półplasterki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy ją. Podsmażamy warzywo na rozgrzanej łyżce oliwy z oliwek. Nerki przekładamy do garnka i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie odcedzamy na sicie i płuczemy. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, zostawiając podroby na koniec na sitku, by całkowicie usunąć wodę.

W garnku podgrzewamy rosół i łączymy go z cebulą, zielem angielskim i czerwonym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Nerki podsmażamy na pozostałej łyżce oliwy, do czasu aż cebula się zredukuje. Blendujemy zawartość garnka.

Sos mieszamy z cynaderkami i liśćmi laurowymi. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, by nerki zmiękły. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi lub inną delikatną surówką. Smacznego.

Po inne pyszne przepisy na podroby zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić soczystą wątróbkę. Ten natomiast zdradza niezawodny sposób na wyśmienite ozory w sosie chrzanowym.

Nie tylko wątróbka będzie pyszna z cebulą
Źródło zdjęcia: canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jagodzianka

Zapraszamy na nasz Instagram