Jak zrobić krem sułtański?
Potrawy z PRL-u znów wracają do łask. Jedni chcą sobie przypomnieć smaki dzieciństwa, drudzy spróbować specjałów, które znają tylko z opowiadań. W czasach, gdy trudno było o prawdziwą czekoladę, pojawiały się jej namiastki. Jedną z nich był krem sułtański, czyli jeden z najpopularniejszych deserów tamtego okresu. A wiecie, jak zrobić krem sułtański?
W czasach PRL-u krem sułtański oferowały wszystkie kawiarnie. Deser ten oczywiście można było też zrobić w domu, pod warunkiem, że zdobyło się rodzynki i kakao. Dziś na szczęście te produkty są do kupienia w każdym spożywczym. Możecie więc przyrządzić własnoręcznie ten słynny deser.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie pochodzące z kanału born_in_the_prl na Instagramie.
Jak zrobić krem sułtański?
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2 łyżki rumu
4 łyżki rodzynek
kilka małych bez
Przygotowanie kremu
Śmietankę kremówkę dobrze schłodź. Zmiksuj ją lub ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Odłóż połowę bitej śmietany. Do reszty dodaj kakao i rum, dokładnie wymieszaj, by powstał jednolity krem.
Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie, zalej wrzątkiem, odstaw by napęczniały. Odcedź je, osącz, wystudź.
Na dno szklanych pucharków włóż bezę. Może być większa pokruszona lub kilka małych. Na bezę wyłóż warstwę kakaowej śmietany, potem trochę białej i znów kakaową.
Deser udekoruj bitą śmietaną, posyp rodzynkami. Podawaj schłodzony.
Po więcej przepisów z PRL-u zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na zupę „nic", a także na ciastka wuzetki.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
Źródło: ofeminin