Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić krokiety bez zawijania?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.08.2021 02:00

Jak zrobić krokiety bez zawijania?

Pyszne krokiety bez zawijania
Canva / nito100

Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką.

Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczne krokiety bez zawijania

Bez wątpienia krokiety zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu tak często zajadamy ich różne warianty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na krokiety z jajecznym farszem.

Dziś wypróbujemy recepturę, w której zawijanie będzie całkowicie zbędne. Krokiety w tej odsłonie w znacznej mierze będą składały się z pieczarek. U ich boku zagoszczą jeszcze inne pyszne dodatki. Co nam będzie potrzebne?

Farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 3 jajka

  • cebula

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • jajko

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Banalny przepis na pieczarkowe krokiety

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Nadmiar wody odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, odstawiamy mieszankę do wystygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy jak to zrobić w prawidłowy sposób. Gotowe jajka studzimy i siekamy. Mieszamy je z pieczarkami oraz cebulą. Wszystkie składniki doprawiamy wedle uznania i miksujemy przy użyciu blendera.

Z powstałej masy formujemy krokiety. Obtaczamy je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe krokiety wykładamy na ręcznikach papierowych. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety bez zawijania
Krokiety bez zawijania

Canva / PicturePartners

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis kulinarny

Zapraszamy na nasz Instagram