Smakosze.pl
Pyszne krokiety bez zawijania

Canva / nito100

Jak zrobić krokiety bez zawijania?

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką.

Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczne krokiety bez zawijania

Bez wątpienia krokiety zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu tak często zajadamy ich różne warianty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na krokiety z jajecznym farszem.

Dziś wypróbujemy recepturę, w której zawijanie będzie całkowicie zbędne. Krokiety w tej odsłonie w znacznej mierze będą składały się z pieczarek. U ich boku zagoszczą jeszcze inne pyszne dodatki. Co nam będzie potrzebne?

Farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 3 jajka

  • cebula

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • jajko

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa bez majonezu

CZYTAJ DALEJ

Banalny przepis na pieczarkowe krokiety

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Nadmiar wody odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, odstawiamy mieszankę do wystygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy jak to zrobić w prawidłowy sposób. Gotowe jajka studzimy i siekamy. Mieszamy je z pieczarkami oraz cebulą. Wszystkie składniki doprawiamy wedle uznania i miksujemy przy użyciu blendera.

Z powstałej masy formujemy krokiety. Obtaczamy je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe krokiety wykładamy na ręcznikach papierowych. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety bez zawijania

Krokiety bez zawijania

Canva / PicturePartners

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis kulinarny

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >