Jak zrobić krokiety bez zawijania?
Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką.
Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fantastyczne krokiety bez zawijania
Bez wątpienia krokiety zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu tak często zajadamy ich różne warianty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na krokiety z jajecznym farszem.
Dziś wypróbujemy recepturę, w której zawijanie będzie całkowicie zbędne. Krokiety w tej odsłonie w znacznej mierze będą składały się z pieczarek. U ich boku zagoszczą jeszcze inne pyszne dodatki. Co nam będzie potrzebne?
Farsz:
500 g pieczarek
3 jajka
cebula
sól
pieprz
Panierka:
jajko
bułka tarta
mąka pszenna
Dodatkowo:
olej do smażenia
Banalny przepis na pieczarkowe krokiety
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Nadmiar wody odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, odstawiamy mieszankę do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy jak to zrobić w prawidłowy sposób. Gotowe jajka studzimy i siekamy. Mieszamy je z pieczarkami oraz cebulą. Wszystkie składniki doprawiamy wedle uznania i miksujemy przy użyciu blendera.
Z powstałej masy formujemy krokiety. Obtaczamy je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe krokiety wykładamy na ręcznikach papierowych. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Canva / PicturePartners
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis kulinarny