Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczeń rzymska
canva/Wiktory

Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?

Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.

Przepis na bezmięsną pieczeń rzymską z jajkiem

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 5 jaj

  • 1 średni por

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 namoczona kajzerka

  • olej rzepakowy

  • trochę bułki tartej

Przyprawy:

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki kuminu

  • szczypta cząbru

  • 3 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • natka pietruszki lub koperek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy przez 12 godzin. Gotujemy ją przez 20-30 minut, w połowie dodając obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. 3 jaja gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz pora. Gdy nieco się zeszklą, dodajemy grzyby i dalej podgrzewam, aż trochę się zredukują. Solimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ugotowane warzywa oraz zawartość patelni umieszczamy w pojemniku blendera wraz z przyprawami, dwoma żółtkami, namoczoną bułką i posiekanymi ziołami. Blendujemy na gładką masę, a następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek.

Część przenosimy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą formy. Układamy na niej ugotowane jajka i przykrywamy je resztą masy. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 20-30 minut do zrumienienia. Podajemy z chlebem i warzywnymi sosami np. chrzanowym. Smacznego.

Sos chrzanowy do klopsa pasuje doskonale
Sos chrzanowy do klopsa pasuje doskonale

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: szalonooka