Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?
Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.
Przepis na bezmięsną pieczeń rzymską z jajkiem
Składniki:
250 g zielonej soczewicy
300 g pieczarek
1 cebula
5 jaj
1 średni por
1 nieduża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 namoczona kajzerka
olej rzepakowy
trochę bułki tartej
Przyprawy:
pół łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki kuminu
szczypta cząbru
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki lub koperek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę namaczamy przez 12 godzin. Gotujemy ją przez 20-30 minut, w połowie dodając obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. 3 jaja gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz pora. Gdy nieco się zeszklą, dodajemy grzyby i dalej podgrzewam, aż trochę się zredukują. Solimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ugotowane warzywa oraz zawartość patelni umieszczamy w pojemniku blendera wraz z przyprawami, dwoma żółtkami, namoczoną bułką i posiekanymi ziołami. Blendujemy na gładką masę, a następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek.
Część przenosimy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą formy. Układamy na niej ugotowane jajka i przykrywamy je resztą masy. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 20-30 minut do zrumienienia. Podajemy z chlebem i warzywnymi sosami np. chrzanowym. Smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: szalonooka



































