Jak zrobić sernik bez sera? Mamy niezawodny patent
Sernik zwykle przygotowywany jest z twarogu. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, nadal możemy przyrządzić ten smaczny deser. Lżejsza wersja klasyku na bazie jogurtu naturalnego powstanie niemalże ekspresowo i jedyny moment, kiedy należy się uzbroić w cierpliwość to jego pieczenie. Spróbujecie?
Przyrządzenie sernika nie jest skomplikowanym zadaniem. O tym, jaki ser będzie najlepszy, już pisaliśmy. W tamtym artykule zdradzaliśmy, że twarogi z wiaderka niekoniecznie się sprawdzą. Jeżeli się spieszycie, sięgnijcie po recepturę, która umożliwi przygotowanie specjału z jogurtu. Na pewno macie go w lodówce, a efekt przyjemnie was zaskoczy.
Przepis na wyśmienity sernik bez sera
Składniki:
800 g jogurtu naturalnego
5 jaj
300 g cukru pudru
pół szklanki oleju rzepakowego
70 g budyniu w proszku
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je wraz z połową porcji cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt, olej oraz budyń w proszku. Starannie miksujemy.
Odłożone białka ubijamy na sztywną pianę, wsypując sól. Łączymy ją z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pianę przenosimy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wypełniamy blachę.
Na dolnej półce rozgrzanego piekarnika umieszczamy naczynie z gorącą wodą, a następnie na środkowej wstawiamy sernik. Pieczemy przez 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku do czasu, aż całkowicie wystygnie. Smacznego.
Wskazówka: sernik możecie pokryć domowym lukrem królewskim i ozdobić topioną gorzką czekoladą. Fantazyjne wzory nadadzą ciastu odświętnego charakteru.
Źródło zdjęcia: canva/porosolka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: winiary