Jak zrobić szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty?
Lubicie gołabki? Tak. A czemu robicie je tak rzadko? Jeśli uważacie, że dużo przy nich pracy, mamy dla was doskonałą alternatywę. Możecie przygotować szybkie gołąbki niewymagające zmiękczania kapusty. Wyglądem bardziej przypominają klopsy, ale smak jest ten sam — wybornie gołąbkowy.
Mielone mięso, ryż i kapusta. Oto podstawowe składniki gołąbków. Tych tradycyjnych, ale też w uproszczonej wersji. Czym się te wersje różnią? Ano tym, że w tych szybkich nie ma całej zabawy z kapustą. Nie trzeba wykrawać głąba, obgotowywać główki i ostrożnie ściągać liści, Kapustę wystarczy bowiem posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem i prawie gotowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
kawałek białej lub włoskiej kapusty
1 cebula
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
2 łyżki tartej bułki
1 jajko
kilka łyżek mąki
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
na sos pomidorowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 l bulionu
400 ml przecieru pomidorowego
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie szybkich gołąbków
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przestudź. Kapustę oczyść, drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj czosnek i kapustę, oprósz solą, przesmaż mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Wystudź.
Do mięsa dodaj ryż oraz kapustę. Dodaj tartą bułkę i jajko oraz przyprawy. Wyrób kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne klopsy.
Panieruj je w mące, a następnie zrumień na patelni z olejem. Gołąbki ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
Na sos w rondelku rozpuść masło. Przesmaż na nim mąkę lekko ją rumieniąc. Rozmieszaj z bulionem i przecierem pomidorowym. Dodaj ziele i listki, dopraw solą i pieprzem.
Sosem zalej gołąbki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 50 minut. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.
Źródło zdjęcia: canva/Ikostudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: domowe-potrawy