Smakosze.pl
kapusta

canva

Jak zrobić szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty?

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie gołabki? Tak. A czemu robicie je tak rzadko? Jeśli uważacie, że dużo przy nich pracy, mamy dla was doskonałą alternatywę. Możecie przygotować szybkie gołąbki niewymagające zmiękczania kapusty. Wyglądem bardziej przypominają klopsy, ale smak jest ten sam —  wybornie gołąbkowy.

Mielone mięso, ryż i kapusta. Oto podstawowe składniki gołąbków. Tych tradycyjnych, ale też w uproszczonej wersji. Czym się te wersje różnią? Ano tym, że w tych szybkich nie ma całej zabawy z kapustą. Nie trzeba wykrawać głąba, obgotowywać główki i ostrożnie ściągać liści, Kapustę wystarczy bowiem posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem i prawie gotowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 100 g ryżu

  • kawałek białej lub włoskiej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • kilka łyżek mąki

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 l bulionu

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 listki laurowe

  • sól, pieprz

Racuchy

Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szybkich gołąbków

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przestudź. Kapustę oczyść, drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj czosnek i kapustę, oprósz solą, przesmaż mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Wystudź.

Do mięsa dodaj ryż oraz kapustę. Dodaj tartą bułkę i jajko oraz przyprawy. Wyrób kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne klopsy.

Panieruj je w mące, a następnie zrumień na patelni z olejem. Gołąbki ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Na sos w rondelku rozpuść masło. Przesmaż na nim mąkę lekko ją rumieniąc. Rozmieszaj z bulionem i przecierem pomidorowym. Dodaj ziele i listki, dopraw solą i pieprzem.

Sosem zalej gołąbki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 50 minut. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.

siekanie kapusty

siekanie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Ikostudio

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-potrawy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >