Jaką śmietanę dodawać do mizerii?
Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.
Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Śmietana śmietanie nierówna
Nie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt.
Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. Jej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem. Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.
Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru. Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.
Mizeria z dodatkiem śmietany 30%
Śmietana 30% przeważnie kojarzy nam się z deserami. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznym cieście, w którym wykorzystujemy właśnie taki nabiał. Nic nie stoi na przeszkodzie, by śmietanę 30% wykorzystać także w mizerii.
Jeśli naszą mizerię wzbogacimy o śmietanę 30%, wówczas powinniśmy dodać do niej kilka niezbędnych dodatków. W przeciwnym wypadku jej smak będzie mdły. Dobrze sprawdzają się sok z cytryny, ocet jabłkowy i odrobina ziołowego pieprzu.
Oczywiście śmietanę należy dodawać do mizerii dopiero na koniec przygotować. W przeciwnym wypadku nasz specjał będzie wodnisty. Jakiej śmietany zazwyczaj używasz?
Jakub Kossakowski / Materiały własne
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy