Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę warzywną z wędzonymi żeberkami. Co za smak
Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę z wędzonymi żeberkami. Potrawa urzeka smakiem i zaskakuje prostotą przygotowania. Będzie wprost idealna na letni obiad. Możecie ją ugotować nawet na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.
Żeberka doskonale smakują duszone, pieczone lub z grilla. Stanowią też świetny dodatek do zup. Świeże czy wędzone potrafią dodać wywarowi niezwykłego smaku. Przekonajcie się o tym sami, przyrządzając zupę na żeberkach według przepisu Kuronia i babci Jadzi.
Przepis na zupę babci Jadzi na wędzonych żeberkach
Składniki:
30 dag wędzonych żeberek wieprzowych
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
pół małej główki kapusty
4-5 ziemniaków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie zupy babci Jadzi
Żeberka opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka. Zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Zagotuj, gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.
Marchewki, seler i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni.
Na wytopiony tłuszcz wsyp posiekaną cebulę, zeszklij ją. Boczek i cebulę dodaj do zupy. Kapustę oczyść, poszatkuj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę i ziemniaki dodaj do zupy. Wsyp też trochę soli.
Gotuj całość na niedużym ogniu, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy i całość gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na żeberka z grilla, a także na żeberka gotowane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron