Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jarskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Jarskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Jarskie gołąbki w sosie pomidorowym
canva/cislander

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie przyjemności skosztowania gołąbków w sosie pomidorowym. Jarska wersja tej klasycznej potrawy z ryżem i pieczarkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Będzie miała jeszcze jeden atut — niską cenę.

W każdym domu przygotowanie gołąbków będzie odbywało się nieco inaczej. Jedni, zgodnie z tradycją, będą jedli kultową potrawę w wersji bezmięsnej, podczas gdy inni nie odmówią sobie tego dodatku i połączą go z ryżem — tak jak to robi np. Jakub Kuroń. Proponowana przez nas jarska wersja dania zaskoczy was bogactwem smaku.

Przepis na wyborne gołąbki jarskie w sosie pomidorowym

Składniki na gołąbki:

  • 1 biała kapusta o masie ok. 1,5 kg

  • 500 g ugotowanego ryżu

  • 500 g usmażonych pieczarek

  • 1 jajo

  • 1 większa cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowego

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie składników

Kapustę myjemy. Wycinamy głąb i gotujemy ją w całości w osolonym wrzątku. Następnie delikatnie zdejmujemy pojedyncze liście i studzimy je. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko i odcedzamy go.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy je, aż znacznie się zredukują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zawartość patelni łączymy z ryżem i studzimy. Farsz doprawiamy, a następnie wbijamy jajo i mieszamy go. Liście kapusty wypełniamy nadzienie i zawijamy je w ciasny rulon. Brzegi wciskamy do środka.

Gotowanie gołąbków krok po kroku

Gołąbki umieszczamy w garnku wyłożonym mniejszymi liśćmi kapusty. Całość zalewamy wrzątkiem i dodajemy liście laurowego, koncentrat pomidorowy, oraz ostrą paprykę. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 50 minut.

Po tym czasie zagęszczamy płyn, wlewając mąkę połączoną z zahartowaną śmietaną. Zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.

Wskazówka: korzystając ze śmietanki kokosowej oraz namoczonego we wrzątku siemienia lnianego przyrządzicie w pełni roślinne danie. Użyjcie trzech łyżek wody na jedną płaską łyżkę zmielonych ziaren.

Gołąbki dobrze smakują ze świeżym pieczywem
Gołąbki dobrze smakują ze świeżym pieczywem

Źródło zdjęcia: canva/wsmahar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram