Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie

Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie

Zupa co zbija cholesterol
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie

Zupa, która pomoże obniżyć poziom cholesterolu, brzmi jak marzenie. Odpowiedni dobór składników sprawi jednak, że uzyskamy tego typu danie. W ostatnim czasie przetestowałam pyszną i tanią zupę ze sprzyjających zdrowiu warzyw. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyca. Musicie spróbować.
 

Co zbija cholesterol? Postaw na te produkty

Cholesterol jest niezbędny do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Jednak substancja ta w naszym organizmie łączy się z innymi cząsteczkami, tworząc lipoproteiny LDL i HDL. Pierwszy rodzaj, nazywany często „złym” cholesterolem, przyczynia się do jego odkładania w naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia.

Bardzo ważne jest zatem dbanie o zachowanie odpowiednio niskiego poziomu frakcji LDL. Najłatwiej osiągnąć ten cel poprzez odpowiednią dietę. Dietetycy zalecają włączenie do niej warzyw i owoców obfitujących w witaminę C i beta-karoten - takich jak np. marchew, papryka czy jagody — wybranych olejów roślinnych oraz strączków.

Cenny będzie też chudy nabiał, czyli kefir, jogurt naturalny lub twaróg o niewielkiej zawartości tłuszczu. Warto dodawać go do posiłków zamiast śmietany. Tak też zrobimy w naszym przepisie na zupę. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu, a przepis znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Zdrowe składniki zupy co zbija cholesterol.jpg
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie
Od lat nie gotuję kalafiora w wodzie. Zrób go w ten sposób, wyjdzie smaczniejszy i jeszcze zdrowszy

Pyszna zupa zbijająca cholesterol

Nasza propozycja jest dowodem na to, że zdrowe danie nie musi być pozbawione smaku. Wykorzystamy dobrze znane, niedrogie i smaczne warzywa oraz lekki nabiał. Jeżeli macie ochotę, część ziemniaków możecie zastąpić soczewicą czerwoną. Ugotujcie ją osobno i zblendujcie całość na gładki krem. Jednak i bez niej zupa będzie bardzo sycąca.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średni por
  • 1 większa cebula
  • 2 duże jaja
  • 100 g kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Jak przygotować zupę dla zdrowia? Przepis i składniki są proste

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim oczyszczoną oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę, aż nieco zmięknie. Wtedy wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojonego w niewielką kostkę pora.

Kontynuujemy przyrządzanie, aż i te składniki staną się miękkie. Dodajemy oczyszczone i rozdrobnione w kosteczkę papryki. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut, po czym wrzucamy ziemniaki. Solimy je, oprószamy pieprzem i wlewamy ciepły bulion.

Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie w osobnym naczyniu jogurt lub kefir łączymy z jajkami. Dodajemy masę do zupy i dość energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy do 3 minut.

Jak podać zupę zbijającą cholesterol?

Danie świetnie smakuje z drobnym makaronem lub ryżem. Można je ugotować w zupie, lecz przyrządzone osobno będą miały przyjemniejszą konsystencję. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie kromki pełnoziarnistego chleba.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Spróbujcie koniecznie pomidorowej z soczewicą. Być może skusi was też fioletowa zupa z czerwonej kapusty i jabłka — ma delikatny i bardzo przyjemny smak.

Pyszna zupa co zbija cholesterol.jpg
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie