Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Tomek Lach

Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę

1 Października 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jesienią dbanie o odporność jest szczególnie ważne. Codzienne sięganie po proste i pełne składników odżywczych mieszanki, z pewnością nie zaszkodzi. Napój z imbiru i kurkumy jest jedną z kompozycji, które pomogą wam wzmocnić się w okresie, gdy o przeziębienie czy grypę nietrudno. 

Zdrowy napój z imbiru i kurkumy

Jesienna propozycja stanowi połączenie wyrazistych smaków i mnóstwa składników odżywczych. Imbir i kurkuma słyną z właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Wspomagają też wydzielanie soków trawiennych.

Dodanie do nich szczypty pieprzu lub chili jeszcze podkręci przemianę materii, przy okazji nas rozgrzewając. Cytryna i miód zaś nie tylko poprawią smak, ale też zapewnią m.in. solidną dawkę witaminy C. Raczę się tym miksem od dawna i rzadko choruję. Polecam spróbować.

Składniki na 2 porcje:

  • 5 cm korzenia imbiru
  • 4 cm korzenia kurkumy
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu lub chili
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 100-200 ml wody

Lista składników nie jest długa. Jeśli macie mocny blender, przygotowanie też będzie bardzo sprawne. Zerknijcie na instrukcję, zamieszczoną w dalszej części artykułu, i koniecznie spróbujcie.

Kurkuma składnikiem napoju na odporność.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomek Lach
Golonka jako przystawka

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić napój z imbiru i kurkumy?

Zaczynam od obrania obu korzeni ze skórki. Polecam zrobić to w rękawiczkach, gdyż świeża kurkuma mocno barwi skórę. Pokrojone zgrubnie składniki wrzucam do kielicha blendera.

Teraz dodaję sok wyciśnięty z cytryny, pieprz lub chili oraz miód lub syrop klonowy. Decydując sie na ten drugi składnik, przygotujemy napar w wersji wegańskiej. Wlewam wodę i miksuję na najwyższych obrotach. Przelewam do szklanki i piję.

Wskazówka: jeśli wasz blender nie rozdrobnił zdrowych korzeni na gładko, przecedźcie miksturę przez sitko o gęstym splocie, by usunąć twarde kawałki.

Jak często pić napój z imbiru i kurkumy?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by prozdrowotną mieszanką raczyć się codziennie. Na początek warto jednak stopniowo przyzwyczajać się do jej ostrości i smaku. Można wtedy używać więcej wody lub miodu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zdrowe napoje z imbirem i kurkumą. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszne złote mleko . Być może skusi was także prosta herbata z dodatkiem goździków i cynamonu .

Napój z imbiru i kurkumy jest zdrowy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomek Lach
seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >