Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę
Jesienią dbanie o odporność jest szczególnie ważne. Codzienne sięganie po proste i pełne składników odżywczych mieszanki, z pewnością nie zaszkodzi. Napój z imbiru i kurkumy jest jedną z kompozycji, które pomogą wam wzmocnić się w okresie, gdy o przeziębienie czy grypę nietrudno.
Zdrowy napój z imbiru i kurkumy
Jesienna propozycja stanowi połączenie wyrazistych smaków i mnóstwa składników odżywczych. Imbir i kurkuma słyną z właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Wspomagają też wydzielanie soków trawiennych.
Dodanie do nich szczypty pieprzu lub chili jeszcze podkręci przemianę materii, przy okazji nas rozgrzewając. Cytryna i miód zaś nie tylko poprawią smak, ale też zapewnią m.in. solidną dawkę witaminy C. Raczę się tym miksem od dawna i rzadko choruję. Polecam spróbować.
Składniki na 2 porcje:
- 5 cm korzenia imbiru
- 4 cm korzenia kurkumy
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu lub chili
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 100-200 ml wody
Lista składników nie jest długa. Jeśli macie mocny blender, przygotowanie też będzie bardzo sprawne. Zerknijcie na instrukcję, zamieszczoną w dalszej części artykułu, i koniecznie spróbujcie.
Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowiteJak zrobić napój z imbiru i kurkumy?
Zaczynam od obrania obu korzeni ze skórki. Polecam zrobić to w rękawiczkach, gdyż świeża kurkuma mocno barwi skórę. Pokrojone zgrubnie składniki wrzucam do kielicha blendera.
Teraz dodaję sok wyciśnięty z cytryny, pieprz lub chili oraz miód lub syrop klonowy. Decydując sie na ten drugi składnik, przygotujemy napar w wersji wegańskiej. Wlewam wodę i miksuję na najwyższych obrotach. Przelewam do szklanki i piję.
Wskazówka: jeśli wasz blender nie rozdrobnił zdrowych korzeni na gładko, przecedźcie miksturę przez sitko o gęstym splocie, by usunąć twarde kawałki.
Jak często pić napój z imbiru i kurkumy?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by prozdrowotną mieszanką raczyć się codziennie. Na początek warto jednak stopniowo przyzwyczajać się do jej ostrości i smaku. Można wtedy używać więcej wody lub miodu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zdrowe napoje z imbirem i kurkumą. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszne złote mleko. Być może skusi was także prosta herbata z dodatkiem goździków i cynamonu.