Karmelizowana marchewka z imbirem - pyszny dodatek do obiadu
Zastanawiasz się co podać do obiadu? Z pewnością masz w swoich zapasach marchewkę. Możesz z niej zrobić coś ciekawszego niż surówkę z jabłkiem albo duszoną jarzynkę. Przygotuj karmelizowaną marchewkę z imbirem. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu.
Marchewka jest jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Nic dziwnego, że dość często pojawia się na naszych stołach.
Dziś jednak proponujemy marchewkę w nowej odsłonie. Dodamy do niej imbir i czosnek, dzięki czemu zyska orientalną nutę. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.
Karmelizowana marchewka z imbirem — pyszny dodatek do obiadu
Składniki:
ok. 50 dag marchewki
2-3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
ok. 2 cm świeżego imbiru
1-2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie marchewki
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w talarki. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i chwilę go przesmaż. Wsyp marchewkę i przesmaż ją na słodkim maśle, co jakiś czas ją zamieszaj.
Imbir i czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do marchewki, całość chwilę przesmaż, mieszając.
Marchewkę podlej odrobiną gorącej wody i duś na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Dopraw ją do smaku odrobiną soli.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by marchewka była pokryta gęstym sosem, pod koniec duszenia możesz ją zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość gotuj jeszcze 2 minuty.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na ciekawe dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty, a także, jak zrobić surówkę coleslaw z kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/baibas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis autorski