Smakosze.pl
Bigos

canva/arfo, Getty Images

Kiedy należy zabrać się za gotowanie świątecznego bigosu?

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Bigos wigilijny charakteryzuje się brakiem mięsa, z uwagi na świąteczny post - nie ma jednak powodu do smutków, ponieważ ta wersja jest równie pyszna. Aby idealnie wyrobić się ze wszystkimi zadaniami, warto zacząć gotować go już na tydzień przed świętami. Dzięki temu jego smak będzie znacznie bogatszy i nic nie będzie rozpraszać podczas świętowania.

Bigos wigilijny niestety nie zawiera w sobie mięsa, więc trzeba wykorzystać inne składniki, aby nadać mu odpowiednio głęboki smak. Dobrym rozwiązaniem jest użycie suszonych grzybów, które dodadzą dużo smaku umami. Umami jest tym, co czuje się podczas jedzenia mięsa, więc ciężko będzie zauważyć różnicę.

Po przygotowaniu całego garnka bigosu można część zamrozić, aby nie stracić cennej i smacznej potrawy. Każdego dnia należy podgrzewać go przynajmniej przez godzinę, co także korzystnie wpłynie na jego intensywny aromat.

Przepis na wigilijny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 110 g suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • olej

  • pieprz

  • sól

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • garść suszonych śliwek

Zacznij od namoczenia grzybów w gorącej wodzie. Po godzinie odcedź je z wody, nie wylewając jej. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Cebule obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją w garnku na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru.

Gulasz z kiełbasy

Szybki gulasz z kiełbasą a'la strogonow

CZYTAJ DALEJ

Kapustę przepłucz świeżą wodą i pokrój ją w mniejsze kawałki. Włóż ją do osobnego garnka i gotuj w wodzie przez 40 minut. Do cebuli dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekane grzyby. Smaż je przez kilka minut, aż czosnek wydzieli cały swój aromat.

Do garnka dodaj kapustę wraz z wodą po gotowaniu. Dopraw także wszystkie składniki majerankiem, solą, pieprzem, suszonymi posiekanymi śliwkami i majerankiem. Podlej bigos czerwonym winem i duś przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu. Najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się wymieszały. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić tradycyjny bigos z mięsem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na dietetyczne marynowane śledzie.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/ankub, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >