Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego
Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym.
Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki.
Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.
Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szczypiorek
200 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie sera pleśniowego
sól, pieprz
Przygotowanie kopytek
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich mąkę, jajka, trochę posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Wymieszaj, a potem zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj wałek, spłaszcz go dłonią, pokój na kawałki.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć do niej kopytka, gotuj 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze.
Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokrojony ser. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polej kopytka, posyp je posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj np. z surówką.
Jeśli szukasz innych pomysłów na ziemniaczane kluski, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski z twarogiem, a także recepturę na pyzy.
Źródło zdjęcia: canva/amoceptum
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: gotowwwanie