Smakosze.pl
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

canva/vkuslandia

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

25 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły obiad? Przygotuj kotlety de volaille z serem i pieczarkami. Doskonale doprawione, delikatne mięso z farszem pieczarkowo-pietruszkowym i dodatkiem sera posmakuje nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przygotować obłędny kotlet de volaille z serem i pieczarkami.

Kotlet de volaille to świetny pomysł na szybki, ale i niecodzienny obiad dla całej rodziny. Przygotowuję je zarówno dla najbliższych, jak i na święta lub większe uroczystości. Do kotletów podsmażam pieczarki z cebulką i pietruszką, następnie posypuję żółtym serem, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne, wilgotne i pyszne.

Kotlety de volaille możesz przygotować również z piersi z kurczaka, jednak osobiście polecam przygotować je ze schabu wieprzowego. Kotlety smażę na głębokim tłuszczu, aby panierka była złocista i chrupiąca. Po przygotowaniu wykładam mięso na ręcznik papierowy na kilka minut, żeby oddało nadmiar oleju i nie było tłuste. Kotlety de volaille podaję z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty lub selera i jabłka.

Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kotlety schabowe

  • 500 g pieczarek

  • bułka tarta

  • jajko

  • 2 czerwone cebule

  • pieprz, sól, słodka papryka

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • 150 g żółtego sera

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet de volaille z serem i pieczarkami?

Rozbij mięso na cienkie kotlety, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką.

Na maśle podsmaż posiekane cebule, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, aż woda się zredukuje. Odstaw do przestygnięcia.

Na środek każdego kotleta wyłóż pieczarki, oprósz mocno startym, żółtym serem i zawiń w roladkę, następnie namocz kolejno w jajku i bułce tartej Możesz owinąć mięso nitką, aby nie rozleciało się podczas smażenia.

De volaille smaż na głębokim oleju do uzyskania złocistej skórki.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >