Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:55

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
canva/vkuslandia

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły obiad? Przygotuj kotlety de volaille z serem i pieczarkami. Doskonale doprawione, delikatne mięso z farszem pieczarkowo-pietruszkowym i dodatkiem sera posmakuje nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przygotować obłędny kotlet de volaille z serem i pieczarkami.

Kotlet de volaille to świetny pomysł na szybki, ale i niecodzienny obiad dla całej rodziny. Przygotowuję je zarówno dla najbliższych, jak i na święta lub większe uroczystości. Do kotletów podsmażam pieczarki z cebulką i pietruszką, następnie posypuję żółtym serem, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne, wilgotne i pyszne.

Kotlety de volaille możesz przygotować również z piersi z kurczaka, jednak osobiście polecam przygotować je ze schabu wieprzowego. Kotlety smażę na głębokim tłuszczu, aby panierka była złocista i chrupiąca. Po przygotowaniu wykładam mięso na ręcznik papierowy na kilka minut, żeby oddało nadmiar oleju i nie było tłuste. Kotlety de volaille podaję z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty lub selera i jabłka.

Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kotlety schabowe

  • 500 g pieczarek

  • bułka tarta

  • jajko

  • 2 czerwone cebule

  • pieprz, sól, słodka papryka

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • 150 g żółtego sera

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet de volaille z serem i pieczarkami?

Rozbij mięso na cienkie kotlety, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką.

Na maśle podsmaż posiekane cebule, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, aż woda się zredukuje. Odstaw do przestygnięcia.

Na środek każdego kotleta wyłóż pieczarki, oprósz mocno startym, żółtym serem i zawiń w roladkę, następnie namocz kolejno w jajku i bułce tartej Możesz owinąć mięso nitką, aby nie rozleciało się podczas smażenia.

De volaille smaż na głębokim oleju do uzyskania złocistej skórki.

Smacznego.