Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak
Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.
Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.
Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.
Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.
Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.
Przepis Karola Okrasy na kotlet devolay
Składniki na 4 kotlety:
4 piersi z kurczaka
2 jajka
bułka tarta i mąka do panierowania
sól, pieprz
smalec do smażenia
Składniki na masło czosnkowe:
140 g miękkiego masła
3 ząbki
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Jak zrobić kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy?
Na początku zrób masło czosnkowe: miękkie masło dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą pietruszką i szczyptą soli. Z masy uformuj wałek, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.
Mięso umyj, oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta połóż solidny kawałek przygotowanego wcześniej masła i zawiń w roladkę.
Devolay obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na smalcu na złoty kolor. Kotlety devolay smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi i lekką surówką lub warzywami gotowanymi na parze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: kuchnialidla.pl