Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet z mięsa wołowego. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Kotlet z mięsa wołowego. Przepis krok po kroku

Kotlet z mięsa wołowego
canva/Mykola Lunov

Kotlet z mięsa wołowego smażony to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów przygotowywanych z wieprzowiny i bułką tartą. Kotlety wołowe z czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na kotlet z mięsa wołowego, idealny na obiad.

Kotlety z mięsa wołowego mielonego mają wyraźny smak, lekko chrupiącą skórkę, są soczyste i doskonale doprawione. Samo mięso mielone z wołowiny jest o wiele smaczniejsze niż wieprzowe i bardziej esencjonalne.

Do kotletów możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, jednak gorąco polecam zmielić kawałek wołowiny samodzielnie w domu. Dwukrotnie mielona wołowina jest delikatna i bardzo aromatyczna i masz pewność, że mięso jest naprawdę świeże. Do kotletów doskonale sprawdzi się wołowina bez kości, jak ligawa, pręga, udziec.

Kotlety z mięsa wołowego podaj z puree ziemniaczanym. Wołowina genialne komponuje się również z ogórkami kiszonymi, burakami tartymi i lekkimi surówkami warzywnymi. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić buraczki z chrzanem, idealne do obiadu.

Z mięsa wołowego zrobisz również przepyszne zrazy wołowe, podaj je z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, a wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na kotlet z mięsa wołowego

Składniki na około 10 kotletów:

  • 500 g wołowiny bez kości

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić kotlet z mięsa wołowego?

Wołowinę umyj, osusz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, zetrzyj na tarce cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek.

Mięso przełóż do miski, dodaj odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aby je jak najbardziej spulchnić. Następnie dodaj posiekany czosnek, cebulę, wbij jajko, wsyp sól, zioła prowansalskie, oprósz mielonym pieprzem.

Czosnek, cebula i zioła do kotletów wołowych

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Całość wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, uformuj kotlety i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Rozgrzej olej na większej patelni, kotlety smaż po 3-4 minuty z każdej strony, przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.