Kotlet z mięsa wołowego. Przepis krok po kroku
Kotlet z mięsa wołowego smażony to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów przygotowywanych z wieprzowiny i bułką tartą. Kotlety wołowe z czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na kotlet z mięsa wołowego, idealny na obiad.
Kotlety z mięsa wołowego mielonego mają wyraźny smak, lekko chrupiącą skórkę, są soczyste i doskonale doprawione. Samo mięso mielone z wołowiny jest o wiele smaczniejsze niż wieprzowe i bardziej esencjonalne.
Do kotletów możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, jednak gorąco polecam zmielić kawałek wołowiny samodzielnie w domu. Dwukrotnie mielona wołowina jest delikatna i bardzo aromatyczna i masz pewność, że mięso jest naprawdę świeże. Do kotletów doskonale sprawdzi się wołowina bez kości, jak ligawa, pręga, udziec.
Kotlety z mięsa wołowego podaj z puree ziemniaczanym. Wołowina genialne komponuje się również z ogórkami kiszonymi, burakami tartymi i lekkimi surówkami warzywnymi. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić buraczki z chrzanem, idealne do obiadu.
Z mięsa wołowego zrobisz również przepyszne zrazy wołowe, podaj je z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, a wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na kotlet z mięsa wołowego
Składniki na około 10 kotletów:
500 g wołowiny bez kości
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
pieprz
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić kotlet z mięsa wołowego?
Wołowinę umyj, osusz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, zetrzyj na tarce cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek.
Mięso przełóż do miski, dodaj odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aby je jak najbardziej spulchnić. Następnie dodaj posiekany czosnek, cebulę, wbij jajko, wsyp sól, zioła prowansalskie, oprósz mielonym pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Całość wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, uformuj kotlety i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Rozgrzej olej na większej patelni, kotlety smaż po 3-4 minuty z każdej strony, przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.