Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.10.2021 02:00

Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce

smażenie kotletów
canva/bozhdb

Lubimy kotlety mielone. Zwłaszcza jeśli są soczyste i mają chrupiącą skórkę. Niestety, czasami panierka wychodzi zbyt miękka i mało apetyczna. Dlatego podpowiemy wam dzisiaj, jak przygotować kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce.

Panierka może nie jest zdrowa, za to jaka smaczna. Daje kotletom przyjemną chrupkość, więc ciężko nam z niej zrezygnować. Czasami jednak wychodzi miękka, a nie chrupiąca. Na szczęście mamy na to patent.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebulka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

  • pieprz ziołowy

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie chrupiących kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Do mięsa dodaj też drobno posiekaną cebulkę, jajko i śmietanę.

Dokładnie wyrób mięsną masę. Dopraw ją dobrze pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki, umieść na talerzu. Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy podłużne, lekko spłaszczone kotlety.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w płatkach kukurydzianych, lekko dociśnij je do kotletów. Kotlety kładź na patelni i smaż z obu stron po 3-4 minut. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na kotlety mielone. Zobacz jak przygotować kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem, a także kotlety mielone z pieczarkami.

formowanie kotletów
formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: doradcasmaku