Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce
Lubimy kotlety mielone. Zwłaszcza jeśli są soczyste i mają chrupiącą skórkę. Niestety, czasami panierka wychodzi zbyt miękka i mało apetyczna. Dlatego podpowiemy wam dzisiaj, jak przygotować kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce.
Panierka może nie jest zdrowa, za to jaka smaczna. Daje kotletom przyjemną chrupkość, więc ciężko nam z niej zrezygnować. Czasami jednak wychodzi miękka, a nie chrupiąca. Na szczęście mamy na to patent.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
1 kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebulka
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
1 szklanka płatków kukurydzianych
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie chrupiących kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Do mięsa dodaj też drobno posiekaną cebulkę, jajko i śmietanę.
Dokładnie wyrób mięsną masę. Dopraw ją dobrze pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki, umieść na talerzu. Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy podłużne, lekko spłaszczone kotlety.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w płatkach kukurydzianych, lekko dociśnij je do kotletów. Kotlety kładź na patelni i smaż z obu stron po 3-4 minut. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na kotlety mielone. Zobacz jak przygotować kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem, a także kotlety mielone z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku