Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone z niespodzianką. Hit dla całej rodziny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.11.2022 20:25

Kotlety mielone z niespodzianką. Hit dla całej rodziny

kotlety mielone
Canva / Openas

Przygotuj zaskakujące kotlety mielone. Smakowity farsz z sera żółtego i pieczarek jest nie lada gratką. Dzięki dodatkowym składnikom mięso nabiera wyjątkowej soczystości oraz intensywnego smaku. Cała rodzina pokocha to danie.

Poza serem i grzybami, do mięsnej masy dodaj odrobinę tartego chrzanu. Wyraźnie podkreśli on smak potrawy i sprawi, ze będzie bardziej wyrazista. Warto przygotować większą porcję kotletów. Ten specjał aż się prosi o dokładkę.

Przepis na faszerowane kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 1-2 łyżeczki chrzanu

  • 10-12 pieczarek

  • 2 garście tartego sera żółtego

  • 2 łyżki masła

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć zaskakujące kotlety mielone?

Przygotuj farsz do kotletów mielonych. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim grzyby. Odstaw je do przestudzenia. Następnie dopraw pieczarki do smaku solą, pieprzem i wymieszaj ze żółtym serem.

Przygotuj mięsną masę do kotletów mielonych. Mięso wymieszaj z jajkiem, chrzanem, bułką tartą, oraz solą i pieprzem. Wyrabiaj, aż całość połączy się i będzie dobrze napowietrzona.

Z wymieszanego mięsa formuj płaskie placki wielkości dłoni. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w zgrabne kotlety. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia kotletów mielonych. Każdego kotleta smaż na rumiany kolor z obu stron. Powinno to zająć ok. 4-5 minut na jeden bok kotleta. Usmażone danie podawaj z ulubioną surówką i gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jaki sposób na mielone wypracowała Magda Gessler. Nieoczywisty dodatek sprawia, że kotlety są wyjątkowo apetyczne.

Canva / Jelena990
Canva / Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: