Kotlety mielone z orzechami włoskimi
Jeśli znudziły wam się już klasyczne kotlety mielone, mamy dla was pomysł na pyszną odmianę. Dodajcie do nich trochę orzechów. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają niepowtarzalny smak, a kawałki orzechów przyjemnie chrupie się wraz z mięsem.
Kotlety mielone są potrawą łatwą i szybką do przygotowania. Możesz je zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się smakiem, kalorycznością i soczystością.
Kotlety z mięsa drobiowego i cielęcego będą chude, ale niezbyt soczyste, z wieprzowego zachwycą soczystością, choć są dość kaloryczne, a jeśli zrobisz je z mięsa wieprzowo-wołowego będą miały wyrazisty smak i zadowalającą soczystość.
Kotlety mielone z orzechami włoskimi
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebulka
1 jajko
1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku. Gdy tylko zmięknie, dokładnie ją odciśnij, dodaj do mielonego mięsa.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Możesz ją też zetrzeć i odcisnąć sok. Cebulę dodaj do mięsa razem z jajkiem.
Orzechy włoskie przebierz, dość drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa razem z natką pietruszki.
Do mięsa dodaj sporo soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety.
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w tartej bułce i kładź na patelnię z olejem. Smaż je po 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Wskazówka: Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety dosmażyły się w środku, po zrumienieniu możesz zmniejszyć ogień i trzymać je jeszcze 5-6 minut. W połowie obróć je na drugą stronę.
Więcej pomysłów na wyborne kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. Poznajcie przepis na kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków, a także przepis na pieczone kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/Taiftin
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujzdrowokolorowo