Kotlety po francusku biją na głowę schabowe i mielone. Prosto i smacznie
Dziś zapraszamy was na kotlety po francusku, które biją na głowę schabowe i mielone. Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. W czym tkwi ich tajemnica? Przygotowuje się je z piersi kurczaka, którą po pokrojeniu w kostkę, miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę wystarczy usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiamy kotlety. Najbardziej schabowe i mielone. Szybko się je robi, są pożywne i smaczne. Jednak te najpopularniejsze kotlety doczekały się silnej konkurencji. Są nią kotlety po francusku.
Robi się je z delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Mięsa tego jednak nie rozbija się, tylko kroi w kostkę, a potem dodaje do niego kilka składników i przygotowuje coś w rodzaju ciasta. Porcje ciasta kładzie się na patelnię i po usmażeniu powstają miękkie, chrupiące i przepyszne kotlety.
Przepis na kotlety drobiowe po francusku
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów drobiowych po francusku
Mięso kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w średniej wielkości kostkę.
Mięso umieść w misce, dodaj mąkę, musztardę, majonez, jajka, zieleninę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki, by się połączyły.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na niej porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z ryżem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe z piekarnika, a także na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: przepisyjoli