Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 21:42

Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja

kotlet po prowansalsku
Canva / richardschramm

Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.

Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.

Przepis na aromatyczne kotlety schabowe po prowansalsku

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu

  • 200-220 g jogurtu greckiego

  • ok. 100 g twardego sera żółtego

  • bułka tarta

  • mąka do panierowania

  • 2-3 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Kotlety schabowe umyj i osusz. Każdy płat mięsa rozbij z osobna za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.

Twardy ser do panierki kotletów schabowych zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wiórki serowy wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej. Na osobnych talerzykach przygotuj wszystkie części składowe panierki- bułkę tartą z serem, mąkę, rozkłócone jajka oraz jogurt grecki.

Każdy kotlet schabowy obtaczaj kolejno w jogurcie, mące, jajku a na końcu w bułce z serem. Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety schabowe po prowansalsku wspaniale łączą się z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Na obiad polecamy też pyszne ziemniaki z piekarnika. Z nami możesz przyrządzić niezwykle schabowe z kością.

Canva / oksanashufrych
Canva / oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu