Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja
Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.
Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.
Przepis na aromatyczne kotlety schabowe po prowansalsku
Składniki:
5-6 plastrów schabu
200-220 g jogurtu greckiego
ok. 100 g twardego sera żółtego
bułka tarta
mąka do panierowania
2-3 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Kotlety schabowe pyszne jak nigdy
Kotlety schabowe umyj i osusz. Każdy płat mięsa rozbij z osobna za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Twardy ser do panierki kotletów schabowych zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wiórki serowy wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej. Na osobnych talerzykach przygotuj wszystkie części składowe panierki- bułkę tartą z serem, mąkę, rozkłócone jajka oraz jogurt grecki.
Każdy kotlet schabowy obtaczaj kolejno w jogurcie, mące, jajku a na końcu w bułce z serem. Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety schabowe po prowansalsku wspaniale łączą się z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Na obiad polecamy też pyszne ziemniaki z piekarnika. Z nami możesz przyrządzić niezwykle schabowe z kością.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
Źródło: smakinatalerzu