Smakosze.pl
kotlet po prowansalsku

Canva / richardschramm

Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.

Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.

rosół z imbirem

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczne kotlety schabowe po prowansalsku

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu

  • 200-220 g jogurtu greckiego

  • ok. 100 g twardego sera żółtego

  • bułka tarta

  • mąka do panierowania

  • 2-3 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Kotlety schabowe umyj i osusz. Każdy płat mięsa rozbij z osobna za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.

Twardy ser do panierki kotletów schabowych zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wiórki serowy wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej. Na osobnych talerzykach przygotuj wszystkie części składowe panierki- bułkę tartą z serem, mąkę, rozkłócone jajka oraz jogurt grecki.

Każdy kotlet schabowy obtaczaj kolejno w jogurcie, mące, jajku a na końcu w bułce z serem. Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety schabowe po prowansalsku wspaniale łączą się z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Na obiad polecamy też pyszne ziemniaki z piekarnika. Z nami możesz przyrządzić niezwykle schabowe z kością.

Canva / oksanashufrych

Canva / oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >