Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.10.2021 02:00

Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem

nadziewane kotlety ziemniaczane
canva/Irina Petrakova

Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.

Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.

Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.

Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 40 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • ok. 3/4 szklanki mąki

  • 15 dag żółtego sera w kawałku

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • tarta bułka do obtoczenia

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie nadziewanych kotletów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, dokładnie odparuj. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn, wystudź.

Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę, wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.

Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe placki. Na połowie placków połóż grubszy plaster sera i podduszone pieczarki. Przykryj drugim plackiem, zlep brzegi.

Każdy kotlet panieruj w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli poszukujesz ciekawych inspiracji na bezmięsne dania obiadowe, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam na przykład przepis na kotlety z buraków i kaszy oraz na pyszne kotlety jajeczne.

krojenie pieczarek
krojenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram