Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.
Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.
Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
ok. 3/4 szklanki mąki
15 dag żółtego sera w kawałku
gałka muszkatołowa
majeranek
tarta bułka do obtoczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie nadziewanych kotletów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, dokładnie odparuj. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn, wystudź.
Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę, wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe placki. Na połowie placków połóż grubszy plaster sera i podduszone pieczarki. Przykryj drugim plackiem, zlep brzegi.
Każdy kotlet panieruj w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jeśli poszukujesz ciekawych inspiracji na bezmięsne dania obiadowe, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam na przykład przepis na kotlety z buraków i kaszy oraz na pyszne kotlety jajeczne.
Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis