Rewelacyjne krokiety bez ciasta
Lubicie krokiety, ale jecie je rzadko, bo wymagają zawijania? Zróbcie ten rarytas bez ciasta. Wystarczy kilka składników, a wyjątkowo pyszne i chrupiące z wierzchu pieczarkowe krokiety z jajkiem trafią na wasze stoły. Sprawdźcie tę recepturę już dziś.
Krokiety bez zawijania przygotowywał nawet Robert Makłowicz. Ciasta nie uwzględniał też przepis na staropolskie krokiety dziadowskie. W obu tych przypadkach konieczne było jednak gotowanie ziemniaków czy kaszy. Tym razem prezentujemy wam jeszcze prostszy patent. Krokiety z pieczarek i jaj mają wyjątkowo pyszne wnętrze i rumianą oprawę. Nikt im się nie oprze.
Przepis na szybkie i smaczne krokiety bez ciasta
Z podanych proporcji przygotujecie około 10 krokietów.
Składniki:
500 g pieczarek
4 jaja
1 średnia cebula
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta
mąka pszenna
sól i pieprz
Przygotowanie:
3 jaja gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy, jeśli tego wymagają, kroimy w drobną kostkę. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i całość delikatnie oprószamy je solą.
Gdy woda z grzybów nieco odparuje, wyłączamy ogień i studzimy zawartość patelni. Ugotowane jaja obieramy. Siekamy je nożem, a następnie łączymy razem z cebulą i pieczarkami. Farsz doprawiamy, dokładnie mieszamy i formujemy podłużne krokiety.
Każdy z nich obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu i podajemy z sosem pomidorowym.
Wskazówki:
Do masy na krokiety możemy dodać starty ser — będzie bardziej zwarta i przyjemnie ciągnąca. Jeśli dodacie ostrej papryki, będzie też przyjemnie pikantna.
Z farszu możecie również uformować małe kulki i podać je jako imprezową przekąskę "na raz". Wasi goście będą zachwyceni.
Źródło: canva/trexec
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis-kulinarny Zapraszamy na nasz Instagram