Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Prosty i smaczny patent
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.06.2022 16:30

Kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Prosty i smaczny patent

siostra Anastazja, zupa szczawiowa
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/alisafarov

Dziś specjalnie dla was kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Patent na nią jest prosty i smaczny, a potrawę robi się dosłownie w 20 minut. Zachwyci wielbicieli zdecydowanych smaków i sezonowych przysmaków. Możecie podać ją również z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami.

Zupę szczawiową tak naprawdę można robić przez cały rok, bo pasteryzowany szczaw dostępny jest w słoikach. Jednak wiosna to ta pora roku, kiedy zupa szczawiowa smakuje najlepiej. Można ją bowiem przyrządzić z młodego, świeżego szczawiu. Jak? Najlepiej według przepisu siostry Anastazji.

Przepis siostry Anastazji na zupę szczawiową

Składniki:

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 2 l bulionu lub wody

  • 20 dag świeżego szczawiu

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

  • 5-6 jajek

Przygotowanie zupy szczawiowej

Włoszczyznę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do garnka, zalej bulionem lub wodą, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Szczaw opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, zmiel lub zblenduj. Dodaj do bulionu z włoszczyzną, gotuj kilka minut.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niej łyżkę masła. Podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na wiosenną zupę z kalarepy, a także na zupę botwinkową.

szczaw
szczaw

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Kuchnia Polska siostry Anastazji”, wyd. WAM