Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone
Kotlety mielone są tym daniem, na które skusi się każdy. Lubimy je zwłaszcza wtedy, gdy rozpływają się w ustach. Zdradzimy wam kultowy, babciny patent, dzięki któremu wasze mielone zawsze wyjdą obłędnie soczyste i miękkie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Kotlety mielone często są daniem, które robimy na szybko. Kupujemy dostępne, mielone mięso, dodajemy do niego kilka składników, smażymy i już po 30 minutach możemy cieszyć się ich smakiem.
Jednak, żeby mielone wyszły rzeczywiście smaczne, wcale nie jest obojętne, po jakie mięso sięgniemy. Najlepsze wychodzą z wieprzowiny. Decydując się zaś na drób czy wołowinę, możemy mieć problemy z soczystością kotletów.
Na szczęście, zawsze możemy zastosować babciny patent. Na czym on polega? Na dodatku zmielonego boczku. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że kotlety zawsze wyjdą soczyste, miękkie i po prostu smaczne. Nawet jeśli ich podstawą jest chude mięso.
Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone
Składniki:
35 dag wołowiny
15 dag surowego boczku
1 kajzerka
1 cebula
olej
1 ząbek czosnku
1 jajko
majeranek
mielona kolendra
sól, pieprz
mąka lub tarta bułka do panierowania
Przygotowanie kotletów mielonych z boczkiem
Wołowinę i boczek pokój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnij je w melakserze.
Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie, mleku lub w bulionie. Dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.
Cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę, odstaw ją na pół godziny do lodówki.
Z przygotowanej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w mące lub tartej bułce, kładź na patelni ze średnio rozgrzanym olejem i smaż po 4 minuty z każdej strony.
Więcej inspiracji na kotlety mielone znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować mielone bez dodatku bułki, a także jak zrobić kotlety mielone nadziewane fetą.
Źródło zdjęcia: canva/Christian Ader
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp