Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.11.2021 01:00

Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone

smażenie kotletów mielonych
canva/Vladimir Kokorin

Kotlety mielone są tym daniem, na które skusi się każdy. Lubimy je zwłaszcza wtedy, gdy rozpływają się w ustach. Zdradzimy wam kultowy, babciny patent, dzięki któremu wasze mielone zawsze wyjdą obłędnie soczyste i miękkie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kotlety mielone często są daniem, które robimy na szybko. Kupujemy dostępne, mielone mięso, dodajemy do niego kilka składników, smażymy i już po 30 minutach możemy cieszyć się ich smakiem.

Jednak, żeby mielone wyszły rzeczywiście smaczne, wcale nie jest obojętne, po jakie mięso sięgniemy. Najlepsze wychodzą z wieprzowiny. Decydując się zaś na drób czy wołowinę, możemy mieć problemy z soczystością kotletów.

Na szczęście, zawsze możemy zastosować babciny patent. Na czym on polega? Na dodatku zmielonego boczku. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że kotlety zawsze wyjdą soczyste, miękkie i po prostu smaczne. Nawet jeśli ich podstawą jest chude mięso.

Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone

Składniki:

  • 35 dag wołowiny

  • 15 dag surowego boczku

  • 1 kajzerka

  • 1 cebula

  • olej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • majeranek

  • mielona kolendra

  • sól, pieprz

  • mąka lub tarta bułka do panierowania

Przygotowanie kotletów mielonych z boczkiem

Wołowinę i boczek pokój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnij je w melakserze.

Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie, mleku lub w bulionie. Dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.

Cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę, odstaw ją na pół godziny do lodówki.

Z przygotowanej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w mące lub tartej bułce, kładź na patelni ze średnio rozgrzanym olejem i smaż po 4 minuty z każdej strony.

Więcej inspiracji na kotlety mielone znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować mielone bez dodatku bułki, a także jak zrobić kotlety mielone nadziewane fetą.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/Christian Ader

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram