Kuroń na Wigilię serwuje przepyszne buraki. Tania przystawka wygląda lepiej niż z restauracji
Buraki w Wigilię pojawiają się na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami. Założymy się jednak, że zaskoczy Was najnowszy pomysł Jana Kuronia. Za pomocą kilku tanich składników zamienia popularne warzywo w wykwintną sałatkę. Niezwykły smak i efektowne podanie doskonale idą ze sobą w parze.
Buraki na Wigilię według Jana Kuronia są proste i szybkie do przyrządzenia. Nie zmienia to faktu, że na stole prezentują się wyjątkowo elegancko. Znany kucharz danie formuje przy pomocy metalowego ringu. Dzięki temu wygląda bardzo elegancko. Jeśli jednak nie masz na wyposażeniu tego sprzętu, możesz buraki na Wigilię zaserwować wedle swojego uznania.
Przepis na buraki na wigilię według Jana Kuronia
Składniki:
garść włoskich orzechów
4 ugotowane lub upieczone w folii buraki
jogurt naturalny
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny
rukola
sól i pieprz
Wykwintne buraki na Wigilię krok po kroku
Orzechy upraż na suchej patelni. Uważaj, aby nie doprowadzić do przypalenia. Po uprażeniu odstaw zawartość patelni do ostudzenia.
W międzyczasie ugotowane lub upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. W osobnej miseczce zblenduj jogurt, czosnek oraz pietruszkę. Dodaj sok z cytryny i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Przestudzone orzechy do buraków drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj buraki z dressingiem. Na talerzu, na którym będziesz serwować potrawę, połóż ring i włóż do niego łyżkę buraków. Na nie wysyp podprażone orzechy i ułóż warstwę rukoli. Na wierzch wyłóż kolejną warstwę buraków, udekoruj pietruszką.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe porcje buraków na Wigilię. Z każdej z nich ostrożnie ściągaj ring, aby zachować uformowany kształt. Talerze z burakami na Wigilię przystrajaj orzechami włoskimi oraz listkami rukoli. Dzięki sposobom na szybkie gotowanie buraków, możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu na przygotowania. Ciasto z dodatkiem buraka jest niebywałym zaskoczeniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt