Smakosze.pl
zupa z młodej kapusty

canva/minadezhda

Kuroń robi zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Smakuje lepiej niż w restauracjach

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może kapuściankę według przepisu Jakuba Kuronia? Przygotowuje on zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy, bo zakwasza ją koncentratem pomidorowym. Dzięki temu zupa wychodzi doskonała i smakuje lepiej niż w restauracjach. Wy też możecie się dzisiaj nią zajadać.

Od kilku miesięcy możemy się cieszyć młodą kapustą i przygotowywanymi z niej potrawami. Z pewnością zrobiliście już kapustę duszoną i zasmażaną, a także gołąbki z młodej kapusty i pyszną surówkę. Najwyższy więc czas na zupę z dodatkiem młodej kapusty.

rosół

Ania jest mistrzynią gotowania rosołu. Pokazała, co wrzuca do garnka

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować zupę z młodą kapustą? Możecie posiłkować się przepisem Jakuba Kuronia, który oprócz warzyw dodaje też do niej trochę koncentratu pomidorowego. Dzięki temu zupa zyskuje apetyczny kolor, a także wyrazisty smak. Naprawdę jest warta spróbowania.

Przepis Kuronia na zupę z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 główki młodej kapusty

  • 3-4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z młodej kapusty

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj starte na dużych oczkach lub drobno pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Chwilę przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę i ziemniaki dodaj do warzyw, chwilę przesmaż.

Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Zupę zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i część posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwinki, a także na zupę na wędzonych żeberkach.

młoda kapusta

canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >