Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń robi zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Smakuje lepiej niż w restauracjach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.07.2022 13:30

Kuroń robi zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Smakuje lepiej niż w restauracjach

zupa z młodej kapusty
canva/minadezhda

Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może kapuściankę według przepisu Jakuba Kuronia? Przygotowuje on zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy, bo zakwasza ją koncentratem pomidorowym. Dzięki temu zupa wychodzi doskonała i smakuje lepiej niż w restauracjach. Wy też możecie się dzisiaj nią zajadać.

Od kilku miesięcy możemy się cieszyć młodą kapustą i przygotowywanymi z niej potrawami. Z pewnością zrobiliście już kapustę duszoną i zasmażaną, a także gołąbki z młodej kapusty i pyszną surówkę. Najwyższy więc czas na zupę z dodatkiem młodej kapusty.

Jak ugotować zupę z młodą kapustą? Możecie posiłkować się przepisem Jakuba Kuronia, który oprócz warzyw dodaje też do niej trochę koncentratu pomidorowego. Dzięki temu zupa zyskuje apetyczny kolor, a także wyrazisty smak. Naprawdę jest warta spróbowania.

Przepis Kuronia na zupę z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 główki młodej kapusty

  • 3-4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z młodej kapusty

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj starte na dużych oczkach lub drobno pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Chwilę przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę i ziemniaki dodaj do warzyw, chwilę przesmaż.

Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Zupę zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i część posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwinki, a także na zupę na wędzonych żeberkach.

młoda kapusta
canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron