Kuroń robi zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Smakuje lepiej niż w restauracjach
Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może kapuściankę według przepisu Jakuba Kuronia? Przygotowuje on zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy, bo zakwasza ją koncentratem pomidorowym. Dzięki temu zupa wychodzi doskonała i smakuje lepiej niż w restauracjach. Wy też możecie się dzisiaj nią zajadać.
Od kilku miesięcy możemy się cieszyć młodą kapustą i przygotowywanymi z niej potrawami. Z pewnością zrobiliście już kapustę duszoną i zasmażaną, a także gołąbki z młodej kapusty i pyszną surówkę. Najwyższy więc czas na zupę z dodatkiem młodej kapusty.
Jak ugotować zupę z młodą kapustą? Możecie posiłkować się przepisem Jakuba Kuronia, który oprócz warzyw dodaje też do niej trochę koncentratu pomidorowego. Dzięki temu zupa zyskuje apetyczny kolor, a także wyrazisty smak. Naprawdę jest warta spróbowania.
Przepis Kuronia na zupę z młodej kapusty
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1 łyżka masła
1/2 główki młodej kapusty
3-4 ziemniaki
1,5 l bulionu
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie zupy z młodej kapusty
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj starte na dużych oczkach lub drobno pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Chwilę przesmaż, co jakiś czas mieszając.
Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę i ziemniaki dodaj do warzyw, chwilę przesmaż.
Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Zupę zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i część posiekanego koperku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwinki, a także na zupę na wędzonych żeberkach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: kuron