Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami
Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych.
Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.
Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najlepszą polską surówkę z białek kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami
Składniki:
1/3 główki białej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
pół cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie surówki z kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Pokrój w dość cienkie paski, możesz je dodatkowo rozdrobnić krojąc je w poprzek.
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Rozdrobnioną kapustę, marchewkę i jabłko wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sosem polej surówkę, wymieszaj.
Jeśli wolisz chrupiącą kapustę surówkę podaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz też wstawić surówkę na 15 minut do lodówki, aby jej smaki dobrze się „przegryzły".
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkieokruszki