Smakosze.pl
surówka z kapusty

canva/Janna Danilova

Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

1 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych.

Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.

Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepszą polską surówkę z białek kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Smażenie naleśników

Czemu naleśniki rwą się na patelni?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Pokrój w dość cienkie paski, możesz je dodatkowo rozdrobnić krojąc je w poprzek.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Rozdrobnioną kapustę, marchewkę i jabłko wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Jeśli wolisz chrupiącą kapustę surówkę podaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz też wstawić surówkę na 15 minut do lodówki, aby jej smaki dobrze się „przegryzły".

kapusta

kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >