Smakosze.pl
ciasto Jocker

screen z kanału na YouTube "Prosty przepis na"

Łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubisz szybkie i smaczne ciasta, mamy dla ciebie pyszną propozycję. Oto przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker. Nie ma ryzyka, że się uda, a z pewnością swym smakiem zachwyci twoich najbliższych. Do jego przygotowania wystarczy kwadrans.

Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Łatwo i szybko się je robi, w prosty sposób można też modyfikować ich smak. Ważne jest też to, że te ciasta nigdy nie mają zakalca i zawsze się udają. Dziś podajemy wam przepis pochodzący z kanału „Prosty przepis na" na YouTube.

Łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników, 400 g

  • średniej wielkości słoik ulubionego dżemu

  • 3 łyżki żelatyny

  • 1 l śmietanki kremówki 30 proc.

  • 3-4 łyżki cukru pudru

  • 250 g serka mascarpone

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • pół tabliczki białej czekolady do dekoracji

smażenie placków

Sprawdzony sposób na obłędnie puszyste placki ziemniaczane

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta Joker

Średniej wielkości blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Ciastka posmaruj cienką warstwą dżemu.

Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw, by wystygła. Możesz też wstawić naczynie z żelatyną do miseczki z zimną wodą, by przyspieszyć ten proces.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, zmiksuj na jednolitą masę. Dalej miksuj, dodając stopniowo do kremu zimną żelatynę.

Połowę kremu wyłóż na herbatniki posmarowane dżemem. Wyrównaj powierzchnię, przykryj warstwą herbatników, posmaruj dżemem.

Pozostały krem zmiksuj z kakao. Ciemny krem wyłóż na warstwę dżemu, wyrównaj powierzchnię. Posyp ją startą czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka: Do przełożenia ciasta najlepiej użyć dżemu o wyrazistym, kwaskowym smaku, np. z czarnej porzeczki, malinowego.

Po więcej inspiracji na pyszne ciasta bez pieczenia zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na krówkowy deser, a także na ciasto „Góra lodowa".

dżem

dżem

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał „Prosty przepis na" na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >