Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak chmurka, tani serniczek z 3 składników. Świat oszalał na jego punkcie

Lekki jak chmurka, tani serniczek z 3 składników. Świat oszalał na jego punkcie

Lekki jak chmurka, tani serniczek z 3 składników
canva/RadzitskaKateryna

Sernik jest niezwykle smacznym ciastem, które uświetni niejedno spotkanie. Z recepturą wykorzystującą zaledwie trzy składniki jego przygotowanie stanie się niezwykle proste. Jeśli tylko macie twaróg, jajka i białą czekoladę pyszny specjał zdążycie przygotować jeszcze przed wizytą gości. Będzie lekki jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Przygotowanie sernika z kremowego twarogu z dodatkiem białej czekolady nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Sekretem jego delikatności jest bowiem jedynie odpowiednie trójstopniowe pieczenie, które bez problemu przeprowadzimy z pomocą piekarnika elektrycznego.

Jeżeli więc nie macie czasu, by przyrządzić ciasto Izaura albo klasyczny sernik krakowski, ten przepis powinien was zainteresować. Puszysty i lekki niczym chmurka deser powstanie niemalże ekspresowo. Doskonale smakuje wraz z popołudniową kawą.

Przepis na wyjątkowo prosty sernik

Składniki:

  • 120 g kremowego twarogu

  • 3 jaja

  • 120 g białej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białą czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z twarogiem i żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej przenosimy 1/3 uzyskanej piany i delikatnie mieszamy. Teraz ostrożnie dodajemy pozostałe ubite białko. Gdy składniki się połączą, przenosimy masę do natłuszczonej formy.

Pieczemy przez kwadrans wraz z blachą pełną wody wstawioną na dno piekarnika. Następnie zmieniamy nastawę urządzenia na 160 stopni Celsjusza i trzymamy w nim ciasto przez kolejny kwadrans.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Dopiero wtedy ostrożnie otwieramy drzwiczki i przenosimy blachę na kratkę. Studzimy deser. Podajemy z konfiturą owocową. Smacznego.

Wskazówka: wierzch ciasta możecie posypać cukrem pudrem. Pamiętajcie tylko, że sernik musi być chłodny. W przeciwnym wypadku wsiąknie w masę.

Sernik będzie smaczny z konfitura owocową
Sernik będzie smaczny z konfitura owocową

Źródło zdjęcia: canva/iGLOY

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietoteczka

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ser Nabiał Dieta