Lekkie, wyrośnięte racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
Racuchy są doskonałe na podwieczorek, ale są też tacy, co mogą je jeść na obiad, śniadanie i kolację. Trudno się dziwić, smakują wybornie, a robi się je bardzo szybko. Dziś zapraszamy was na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Są lekkie, wyrośnięte i kuszą wyglądem.
Dużą zaletą racuchów jest fakt, że robi się je z prostych, podstawowych składników. Wystarczy mąka, jajko i mleko. By były puszyste, trzeba też do nich dodać drożdże lub proszek do pieczenia. Można też sodę oczyszczoną, której dziś właśnie użyjemy.
Do ciasta warto też dorzucić pokrojone owoce, np. jabłko, śliwki lub rodzynki. Dzięki nim racuchy nabiorą ciekawszego smaku i przyjemniejszej konsystencji. Gotowe racuchy warto oprószyć cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym, dzięki czemu nabiorą przyjemnej nuty smakowej.
Lekkie, wyrośnięte racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
ok. 1 i 1/4 szklanki mleka
3 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sodę, cukier i sól. Dolewając mleko, rozmieszaj gładkie, ale dość gęste ciasto.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w plasterki, skrop je sokiem z cytryny, dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Racuchy możesz też podać z dżemem albo polać miodem lub syropem klonowym.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne racuchy. Zobacz, jak przygotować racuchy bez dodatku mleka albo zrób racuchy z dodatkiem warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku