Smakosze.pl
kotlety z kurczaka

canva/Yana Gayvoronskaya

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz oryginalnego pomysłu na kotlety? Przygotuj lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne. Zrobisz je z filetów z piersi kurczaka, które zamiast rozbijać, pokroisz na kawałki. Teraz wystarczy dodać kilka składników, całość wymieszać i usmażyć. Prawda, że proste?

Lubimy kotlety, bo są pożywne i proste do przygotowania. Poza tym przepadamy za potrawami smażonymi, mimo że nie należą do najzdrowszych. Jednak nie można im odmówić smaku. A gdy wzbogacisz mięso jeszcze kilkoma dodatkami, zamienią się w niezwykłe danie. Przekonajcie się o tym sami.

schab z morelami

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

CZYTAJ DALEJ

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 15 dag żółtego sera w kawałku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów słonecznych

Filet z kurczaka opłucz, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w średniej wielkości kostkę.

Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa razem z jajkami, majonezem i mąką. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy, lekko spłaszcz. Smaż kotlety, aż będą z obu stron złociste.

Kotlety zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ziemniakami lub ryżem i z ulubioną surówką lub jarzynką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z fileta kurczaka. Sprawdź, jak przygotować roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami i z kozim serem, a także jak zrobić pierś kurczaka w prostej marynacie.

żółty ser

żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/Jevtic

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >