Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.01.2022 01:00

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

kotlety z kurczaka
canva/Yana Gayvoronskaya

Szukasz oryginalnego pomysłu na kotlety? Przygotuj lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne. Zrobisz je z filetów z piersi kurczaka, które zamiast rozbijać, pokroisz na kawałki. Teraz wystarczy dodać kilka składników, całość wymieszać i usmażyć. Prawda, że proste?

Lubimy kotlety, bo są pożywne i proste do przygotowania. Poza tym przepadamy za potrawami smażonymi, mimo że nie należą do najzdrowszych. Jednak nie można im odmówić smaku. A gdy wzbogacisz mięso jeszcze kilkoma dodatkami, zamienią się w niezwykłe danie. Przekonajcie się o tym sami.

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 15 dag żółtego sera w kawałku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów słonecznych

Filet z kurczaka opłucz, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w średniej wielkości kostkę.

Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa razem z jajkami, majonezem i mąką. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy, lekko spłaszcz. Smaż kotlety, aż będą z obu stron złociste.

Kotlety zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ziemniakami lub ryżem i z ulubioną surówką lub jarzynką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z fileta kurczaka. Sprawdź, jak przygotować roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami i z kozim serem, a także jak zrobić pierś kurczaka w prostej marynacie.

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/Jevtic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram