"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis
Łosoś jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jeśli znudziła wam się jego prosta odsłona z cytryną i koperkiem, przepis Katarzyny Bosackiej powinien zwrócić waszą uwagę. Gwiazda dodaje do niego kilka nietypowych frykasów i podaje ze znakomitą surówką. Proste i smakowite danie skradnie wasze serca.
Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest delikatny, soczysty i niezwykle aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanych do mięsa produktów. W recepturze celebrytki nie zabraknie takich smakołyków jak ser pleśniowy, awokado czy miód. Całość nie jest przytłaczająca i spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?
Przepis na doskonałego łososia według Katarzyny Bosackiej
Składniki:
500 g filetu z łososia
150 ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka sera pleśniowego
1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego
2 szklanki wody
1 dojrzałe awokado
1 ogórek szklarniowy
1 nieduża cebula czerwona
1 większy ząbek czosnku
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie łososia według Katarzyny Bosackiej:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia oczyszczamy ze skóry, jeśli ją ma. Rybę solimy i oprószamy pieprzem. Następnie przenosimy ją do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Na mięsie układamy nieco jogurtu naturalnego, tworząc drobne kleksy, po czym posypujemy je rozkruszonym serem pleśniowym i polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym. Podlewamy wodą i pieczemy przez 25-30 minut.
W międzyczasie przyrządzamy surówkę. Ogórka i awokado myjemy, usuwamy ich skórki. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i ostrożnie mieszamy.
Pozostały jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobina cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy surówkę i podajemy ja wraz z łososiem z pieca. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z udziałem ryb. Zdradzaliśmy wam już m.in. jak zrobić z niej pyszne kotlety z dodatkiem pora. Podawaliśmy też niezawodny sposób na chrupiącą i aromatyczną panierkę z orzechami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: fakt