Smakosze.pl
"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności

canva/barol16; TRICOLORS/East News

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

3 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Łosoś jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jeśli znudziła wam się jego prosta odsłona z cytryną i koperkiem, przepis Katarzyny Bosackiej powinien zwrócić waszą uwagę. Gwiazda dodaje do niego kilka nietypowych frykasów i podaje ze znakomitą surówką. Proste i smakowite danie skradnie wasze serca.

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest delikatny, soczysty i niezwykle aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanych do mięsa produktów. W recepturze celebrytki nie zabraknie takich smakołyków jak ser pleśniowy, awokado czy miód. Całość nie jest przytłaczająca i spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?

Cudowna mizeria słodko-kwaśna

Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałego łososia według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 czubata łyżka sera pleśniowego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego

  • 2 szklanki wody

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 nieduża cebula czerwona

  • 1 większy ząbek czosnku

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie łososia według Katarzyny Bosackiej:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia oczyszczamy ze skóry, jeśli ją ma. Rybę solimy i oprószamy pieprzem. Następnie przenosimy ją do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Na mięsie układamy nieco jogurtu naturalnego, tworząc drobne kleksy, po czym posypujemy je rozkruszonym serem pleśniowym i polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym. Podlewamy wodą i pieczemy przez 25-30 minut.

W międzyczasie przyrządzamy surówkę. Ogórka i awokado myjemy, usuwamy ich skórki. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i ostrożnie mieszamy.

Pozostały jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobina cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy surówkę i podajemy ja wraz z łososiem z pieca. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z udziałem ryb. Zdradzaliśmy wam już m.in. jak zrobić z niej pyszne kotlety z dodatkiem pora. Podawaliśmy też niezawodny sposób na chrupiącą i aromatyczną panierkę z orzechami.

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest obłędnie pyszny

canva/QuietJosephine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >