Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > "Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności
canva/barol16; TRICOLORS/East News

Łosoś jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jeśli znudziła wam się jego prosta odsłona z cytryną i koperkiem, przepis Katarzyny Bosackiej powinien zwrócić waszą uwagę. Gwiazda dodaje do niego kilka nietypowych frykasów i podaje ze znakomitą surówką. Proste i smakowite danie skradnie wasze serca.

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest delikatny, soczysty i niezwykle aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanych do mięsa produktów. W recepturze celebrytki nie zabraknie takich smakołyków jak ser pleśniowy, awokado czy miód. Całość nie jest przytłaczająca i spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?

Przepis na doskonałego łososia według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 czubata łyżka sera pleśniowego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego

  • 2 szklanki wody

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 nieduża cebula czerwona

  • 1 większy ząbek czosnku

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie łososia według Katarzyny Bosackiej:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia oczyszczamy ze skóry, jeśli ją ma. Rybę solimy i oprószamy pieprzem. Następnie przenosimy ją do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Na mięsie układamy nieco jogurtu naturalnego, tworząc drobne kleksy, po czym posypujemy je rozkruszonym serem pleśniowym i polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym. Podlewamy wodą i pieczemy przez 25-30 minut.

W międzyczasie przyrządzamy surówkę. Ogórka i awokado myjemy, usuwamy ich skórki. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i ostrożnie mieszamy.

Pozostały jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobina cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy surówkę i podajemy ja wraz z łososiem z pieca. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z udziałem ryb. Zdradzaliśmy wam już m.in. jak zrobić z niej pyszne kotlety z dodatkiem pora. Podawaliśmy też niezawodny sposób na chrupiącą i aromatyczną panierkę z orzechami.

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest obłędnie pyszny
canva/QuietJosephine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt