Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łotewska wersja kotletów schabowych może zaskoczyć. Wszystko przez 1 nietypowy składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.09.2022 11:03

Łotewska wersja kotletów schabowych może zaskoczyć. Wszystko przez 1 nietypowy składnik

Łotewska wersja kotletów schabowych może zaskoczyć. Wszystko przez 1 składnik
canva/Kamlesh_Sethy

Łotewska wersja kotletów schabowych jest świetnym pomysłem na pyszny, rodzinny obiad. Schabowe z dodatkiem musztardy i obtoczone grubą panierką dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso jest wyraźne w smaku i bardzo soczyste, koniecznie musisz spróbować.

Kotlety schabowe zwykle doprawiamy wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli jednak dodamy do nich również musztardę, kotlety nabiorą wyrazu i będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie. Musztarda nie dość, że jest świetnym produktem do doprawiania potraw, tak zawiera również ocet, który sprawia, że twarda wieprzowina staje się miękka i delikatna.

Kotlety schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu mięso nie będzie tłuste. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany, przez co mięso staje się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Schabowe smażymy według uznania na oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym.

Do kotletów schabowych możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam młode ziemniaki z koperkiem i puree ziemniaczane. Nie możemy zapomnieć również o warzywach. Kapusta zasmażana, kapusta kiszona, buraki tarte, czy ogórki kiszone doskonale komponują się z całym daniem.

Łotewska wersja kotletów schabowych z dodatkiem musztardy

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 6 łyżek musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • mąka pszenna do panierowania

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak zrobić wyśmienite kotlety schabowe z musztardą? Łotewska wersja dania zachwyci każdego smakosza

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie każdy z nich oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej.

Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotej panierki, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite kotlety mielone przepisu Jakuba Kuronia, są delikatne i soczyste. Schabowe możesz przygotować również z kością- tu dowiesz się, jak zrobić schabowe z kością.

Kotlety schabowe
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.kuchnia