Magdalena robi najlepsze schabowe. Nie uwierzysz, co dodaje do mleka, 1 rada jest kluczowa
Kotlety schabowe są klasyką kuchni polskiej. Tradycyjnie przyrządza się je z kością, przed smażeniem marynując w mleku z dodatkami. Przepis Magdaleny zachwyca, bo oprócz cebuli, wrzuca ona czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz, uzyskując niesamowicie aromatyczną mieszankę. Pomija w niej sól, która mogłaby przyczynić się do uzyskania suchego mięsa. Polecamy spróbować.
Delikatne i pełne smaku kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsza receptura — inspirowana przepisem, który pojawił się na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy — z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Mięso zachwyca aromatem i wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na znakomite kotlety schabowe
Składniki:
3 plastry schabu z kością
1 litr mleka pełnotłustego
1 spora cebula
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
10-15 ziaren pieprzu kolorowego
4-6 ziaren ziela angielskiego
sól w ilości do smaku
Dodatkowo:
masło
mąka pszenna
jajka
bułka tarta
smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe? Wykorzystajcie aromatyczną marynatę
Zaczynamy od rozbicia mięsa na grubość około 1 cm. W dużej misce umieszczamy mleko i wrzucamy do niego pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przyprawy w ziarnach rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy je do marynaty wraz z liśćmi laurowymi (nie kruszymy ich).
Na tym etapie nie wsypujemy soli, by nie wyciągnąć soków z mięsa. Kotlety schabowe zanurzamy w przygotowanej mieszance, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Odsączone mięso, oprószamy solą i obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym smalcu przez kilka minut. Gdy przełożymy, na każdej porcji układamy po kawałku masła. Patelnię zaś przykrywamy i kontynuujemy smażenie, aż z drugiej strony mięso też się zrumieni. Podajemy z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy nietuzinkową wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was też odsłona z aromatyczną orzechową panierką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Uprościła przepis na faworki i wrzuciła na TikToka. Genialny chrust zrobisz w 30 minut
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy