Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magdalena robi najlepsze schabowe. Nie uwierzysz, co dodaje do mleka, 1 rada jest kluczowa

Magdalena robi najlepsze schabowe. Nie uwierzysz, co dodaje do mleka, 1 rada jest kluczowa

Schabowe Pani Magdaleny
Screen z film na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy

Kotlety schabowe są klasyką kuchni polskiej. Tradycyjnie przyrządza się je z kością, przed smażeniem marynując w mleku z dodatkami. Przepis Magdaleny zachwyca, bo oprócz cebuli, wrzuca ona czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz, uzyskując niesamowicie aromatyczną mieszankę. Pomija w niej sól, która mogłaby przyczynić się do uzyskania suchego mięsa. Polecamy spróbować.

Delikatne i pełne smaku kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsza receptura — inspirowana przepisem, który pojawił się na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy — z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Mięso zachwyca aromatem i wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na znakomite kotlety schabowe

Składniki:

  • 3 plastry schabu z kością

  • 1 litr mleka pełnotłustego

  • 1 spora cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 10-15 ziaren pieprzu kolorowego

  • 4-6 ziaren ziela angielskiego

  • sól w ilości do smaku

Dodatkowo:

  • masło

  • mąka pszenna

  • jajka

  • bułka tarta

  • smalec do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety schabowe? Wykorzystajcie aromatyczną marynatę

Zaczynamy od rozbicia mięsa na grubość około 1 cm. W dużej misce umieszczamy mleko i wrzucamy do niego pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przyprawy w ziarnach rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy je do marynaty wraz z liśćmi laurowymi (nie kruszymy ich).

Na tym etapie nie wsypujemy soli, by nie wyciągnąć soków z mięsa. Kotlety schabowe zanurzamy w przygotowanej mieszance, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Odsączone mięso, oprószamy solą i obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym smalcu przez kilka minut. Gdy przełożymy, na każdej porcji układamy po kawałku masła. Patelnię zaś przykrywamy i kontynuujemy smażenie, aż z drugiej strony mięso też się zrumieni. Podajemy z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy nietuzinkową wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was też odsłona z aromatyczną orzechową panierką.

Kotlety schabowe Magdaleny są znakomite
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy