Smakosze.pl
Rosół Roberta Makłowicza

TRICOLORS/East News; canva/macniak

Makłowicz wyjawił, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole. Zaskakujące słowa

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Robert Makłowicz znany jest ze swoich kulinarnych zdolności oraz licznych doświadczeń, które nabył w ciągu wielu lat. Jak się okazuje, w programie "Drugie śniadanie mistrzów" Makłowicz wyjawił jakiego dodatku nie akceptuje w rosole. Są nim ziemniaki, które przez niektórych faktycznie są podawane z rosołem.

Rosół z ziemniakami jest regionalnym sposobem podania bulionu, który nie jest zbytnio popularny. W większości domów zupę te jada się bowiem z makaronem jajecznym bądź pije sam wywar.

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

CZYTAJ DALEJ

Przy okazji niżej prezentujemy przepis na rosół według Roberta Makłowicza. Dzięki niemu można na własnym podniebieniu przekonać się, za jakimi smakami przepada ulubiony krytyk kulinarny Polaków.

Przepis na rosół według Makłowicza

Składniki:

  • pół kury

  • 0,5 kg antrykotu wołowego

  • 2 l wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 1/2 selera

  • por

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Mięso zalej zimną wodą i postaw go na gazie. Dodaj do niego liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę. Zbierz szumowiny, które wygotowały się z mięsa, po czym dodaj obrane i umyte warzywa.

Cebulę opal nad palnikiem i także dodaj ją do wywaru. Całość gotuj kolejne 2 godziny, aby wyciągnąć cały smak z warzyw, mięsa oraz przypraw. Moc płomienia ustaw na minimalną, żeby bulion delikatnie pyrkał.

Pod koniec dopraw go jedynie solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym, kawałkami mięsa z zupy oraz marchewką pokrojoną w plasterki lub kosteczkę. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl; kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
Herbata z liści laurowych

Przepisy

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

Czytaj więcej >
Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Czytaj więcej >