Mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę
Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę. Jest mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Bez problemu i niezbyt drogo można kupić różne rodzaje młodej sałaty. Jest pyszna, choć mało wyrazista i niskokaloryczna. Przygotowana z niej potrawa będzie w sam raz na upał.
Sałatę wykorzystujemy zwykle do przygotowania sałatki lub kładziemy ją na kanapkach. Tymczasem można ją też wykorzystać do przyrządzenia dań na ciepło. Sałata dobrze bowiem nadaje się do smażenia, duszenia i gotowania. Jest co prawda delikatna w smaku, ale często jest to zaletą. A z całą pewnością dostarcza niewiele kalorii.
Przepis na sałaciankę, czyli zupę z sałaty
Składniki:
1 główka sałaty np. masłowej, lodowej
10 dag wędzonego boczku
1,5 l bulionu mięsnego
1 łyżka mąki
4-5 łyżek śmietany
cukier, sól, pieprz
koperek
Przygotowanie zupy z sałaty
Sałatę podziel na pojedyncze liście. Opłucz ją, osusz, porwij na kawałki. Boczek pokrój w kostkę lub słupki, zrumień w garnku. Dodaj sałatę, przesmaż ją razem z boczkiem. Od czasu do czasu zamieszaj.
Boczek i sałatę zalej gorącym bulionem. Gotuj całość 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź chochlą gorącego wywaru, wlej do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Zupę posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Poznaj też przepisy na inne, letnie zupy. Sprawdź, jak zrobić zupę z bobu, a także, jak przygotować zupę jarzynową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: kuchnia.wp