Smakosze.pl
zupa z sałaty

canva/grafvision

Mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę. Jest mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Bez problemu i niezbyt drogo można kupić różne rodzaje młodej sałaty. Jest pyszna, choć mało wyrazista i niskokaloryczna. Przygotowana z niej potrawa będzie w sam raz na upał.

Sałatę wykorzystujemy zwykle do przygotowania sałatki lub kładziemy ją na kanapkach. Tymczasem można ją też wykorzystać do przyrządzenia dań na ciepło. Sałata dobrze bowiem nadaje się do smażenia, duszenia i gotowania. Jest co prawda delikatna w smaku, ale często jest to zaletą. A z całą pewnością dostarcza niewiele kalorii.

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na sałaciankę, czyli zupę z sałaty

Składniki:

  • 1 główka sałaty np. masłowej, lodowej

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1,5 l bulionu mięsnego

  • 1 łyżka mąki

  • 4-5 łyżek śmietany

  • cukier, sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie zupy z sałaty

Sałatę podziel na pojedyncze liście. Opłucz ją, osusz, porwij na kawałki. Boczek pokrój w kostkę lub słupki, zrumień w garnku. Dodaj sałatę, przesmaż ją razem z boczkiem. Od czasu do czasu zamieszaj.

Boczek i sałatę zalej gorącym bulionem. Gotuj całość 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź chochlą gorącego wywaru, wlej do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Zupę posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj też przepisy na inne, letnie zupy. Sprawdź, jak zrobić zupę z bobu, a także, jak przygotować zupę jarzynową.

sałata

canva/PosiNote


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >