Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Wyśmienite udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Pieczone udka z kurczaka
canva/ALLEKO

Pieczone udka z kurczaka są pysznym i niewymagającym skomplikowanego przygotowania daniem, które przyrządzicie niemalże bez wysiłku. Przepis na ten specjał z dodatkiem jabłek pomija marynowanie mięsa — zamiast niego po prostu nacieramy udka przyprawami i pieczemy dodatkiem aromatycznych ziół. Wychodzą tak obłędne, że musicie spróbować.

Po kurczaka najczęściej sięgamy, gdy chcemy przyrządzić rosół lub duszone filety. Mięso z kurzych udek jest jednak równie pysznym pomysłem na smaczny niedzielny obiad. Podane z sezonowymi owocami — jabłkami — skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na wyjątkowo smaczne udka kurczaka z jabłkami

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

  • 3 nieduże cebule

  • 3 średnie jabłka słodko-kwaśne

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • kilka gałązek rozmarynu lub tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • cydr lub woda (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190 stopni Celsjusza. Kurczaka posypujemy solą i pieprzem i starannie nacieramy — również pod skórką. Smarujemy go oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w grube plastry. Jabłka i cebulę układamy ciasno między kawałkami mięsa. Na wierzch dodajemy gałązki świeżych ziół. Pieczemy przez półtorej godziny, a następnie włączamy termoobieg lub zwiększamy temperaturę o 20 stopni Celsjusza.

Możemy też włączyć funkcje grillowania i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Pieczenie kontynuujemy jeszcze przez 5 do 15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony. Podajemy z purée z ziemniaków lub kaszą pęczak ugotowaną z odrobiną kurkumy.

Uwaga: jeśli wasze naczynie jest duże i składniki nie są stłoczone, dodajcie nieco płynu na dno naczynia. Możecie z powodzeniem użyć cydru. Nie martwcie się alkoholem — odparuje przy pieczeniu.

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka smakują wyśmienicie, gdy zapieczemy je z jabłkami

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stronazdrowia Zapraszamy na nasz Instagram