Wyśmienite udka z kurczaka pieczone z jabłkami
Pieczone udka z kurczaka są pysznym i niewymagającym skomplikowanego przygotowania daniem, które przyrządzicie niemalże bez wysiłku. Przepis na ten specjał z dodatkiem jabłek pomija marynowanie mięsa — zamiast niego po prostu nacieramy udka przyprawami i pieczemy dodatkiem aromatycznych ziół. Wychodzą tak obłędne, że musicie spróbować.
Po kurczaka najczęściej sięgamy, gdy chcemy przyrządzić rosół lub duszone filety. Mięso z kurzych udek jest jednak równie pysznym pomysłem na smaczny niedzielny obiad. Podane z sezonowymi owocami — jabłkami — skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na wyjątkowo smaczne udka kurczaka z jabłkami
Składniki:
6 udek z kurczaka
3 nieduże cebule
3 średnie jabłka słodko-kwaśne
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
cydr lub woda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190 stopni Celsjusza. Kurczaka posypujemy solą i pieprzem i starannie nacieramy — również pod skórką. Smarujemy go oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w grube plastry. Jabłka i cebulę układamy ciasno między kawałkami mięsa. Na wierzch dodajemy gałązki świeżych ziół. Pieczemy przez półtorej godziny, a następnie włączamy termoobieg lub zwiększamy temperaturę o 20 stopni Celsjusza.
Możemy też włączyć funkcje grillowania i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Pieczenie kontynuujemy jeszcze przez 5 do 15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony. Podajemy z purée z ziemniaków lub kaszą pęczak ugotowaną z odrobiną kurkumy.
Uwaga: jeśli wasze naczynie jest duże i składniki nie są stłoczone, dodajcie nieco płynu na dno naczynia. Możecie z powodzeniem użyć cydru. Nie martwcie się alkoholem — odparuje przy pieczeniu.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: stronazdrowia Zapraszamy na nasz Instagram