Moczysz kotlety schabowe w mleku? Inny składnik da lepszy efekt
Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.
Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.
Przepis na rewolucyjne kotlety schabowe
Składniki:
4 kotlety ze schabu środkowego
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na marynatę:
1 szklanka kefiru
1 spora cebula
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić obłędne kotlety schabowe moczone w kefirze?
Przygotuj marynatę do moczenia kotletów schabowych. Do dużej miski wlej kefir, dodaj czosnek, paprykę, sól oraz pieprz. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dołóż warzywo do miski z marynatą.
Mięso na kotlety schabowe równomiernie rozbij tłuczkiem. Przełóż je do marynaty z kefiru i wymieszaj tak, aby każdy plaster był dobrze nią oblepiony. Naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych. Na głębokim talerzu rozkłóć jajko i wymieszaj je z 3 łyżkami mleka. W drugim naczyniu wysyp bułkę tartą.
Kotlety schabowe wyjmuj kolejno z marynaty i doprawiaj z obu stron solą i pieprzem. Następnie panieruj je w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. Ewa Wachowicz zdradziła sekret swoich wyjątkowych kotletów schabowych. Mięso z dodatkiem aromatycznej przyprawy to miła alternatywa dla klasyki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 2 wyraziste dodatki
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce