Smakosze.pl
kotlety schabowe

Canva / donstock

Moczysz kotlety schabowe w mleku? Inny składnik da lepszy efekt

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.

Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na rewolucyjne kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu środkowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 spora cebula

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić obłędne kotlety schabowe moczone w kefirze?

Przygotuj marynatę do moczenia kotletów schabowych. Do dużej miski wlej kefir, dodaj czosnek, paprykę, sól oraz pieprz. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dołóż warzywo do miski z marynatą.

Mięso na kotlety schabowe równomiernie rozbij tłuczkiem. Przełóż je do marynaty z kefiru i wymieszaj tak, aby każdy plaster był dobrze nią oblepiony. Naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych. Na głębokim talerzu rozkłóć jajko i wymieszaj je z 3 łyżkami mleka. W drugim naczyniu wysyp bułkę tartą.

Kotlety schabowe wyjmuj kolejno z marynaty i doprawiaj z obu stron solą i pieprzem. Następnie panieruj je w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. Ewa Wachowicz zdradziła sekret swoich wyjątkowych kotletów schabowych. Mięso z dodatkiem aromatycznej przyprawy to miła alternatywa dla klasyki.

Canva / YelenaYemchuk

Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >