Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moczysz kotlety schabowe w mleku? Inny składnik da lepszy efekt
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2022 17:16

Moczysz kotlety schabowe w mleku? Inny składnik da lepszy efekt

kotlety schabowe
Canva / donstock

Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.

Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.

Przepis na rewolucyjne kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu środkowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 spora cebula

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić obłędne kotlety schabowe moczone w kefirze?

Przygotuj marynatę do moczenia kotletów schabowych. Do dużej miski wlej kefir, dodaj czosnek, paprykę, sól oraz pieprz. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dołóż warzywo do miski z marynatą.

Mięso na kotlety schabowe równomiernie rozbij tłuczkiem. Przełóż je do marynaty z kefiru i wymieszaj tak, aby każdy plaster był dobrze nią oblepiony. Naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych. Na głębokim talerzu rozkłóć jajko i wymieszaj je z 3 łyżkami mleka. W drugim naczyniu wysyp bułkę tartą.

Kotlety schabowe wyjmuj kolejno z marynaty i doprawiaj z obu stron solą i pieprzem. Następnie panieruj je w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. Ewa Wachowicz zdradziła sekret swoich wyjątkowych kotletów schabowych. Mięso z dodatkiem aromatycznej przyprawy to miła alternatywa dla klasyki.

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: