Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
![Pstrągi z grilla](https://images.iberion.media/images/1920/Pstrag_z_grilla_8758a9058e.png)
Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.
Przepis na pysznego nadziewanego pstrąga
Masło ziołowe podkreśli smak każdego mięsa i doda mu soczystości. Dziś nadziejemy nim pstrąga przeznaczonego do grillowania. Dzięki niemu ryba po upieczeniu będzie przepyszna.
Składniki:
- 4 pstrągi patroszone, świeże
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 80 g masła
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować pstrąga z grilla? Aromatyczne masło nada charakteru
Zaczynamy od usunięcia łusek z ryby. Następnie płuczemy ją, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek i solą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiany do lodówki na pół godziny.
W tym czasie siekamy zieleninę oraz czosnek i łączymy je starannie z masłem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, a resztę owocu kroimy w plastry. Pstrąga nadziewamy aromatycznym tłuszczem i wkładamy do niego plastry cytryny.
Całość zawijamy w kawałki folii aluminiowej i pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu ok. 25 minut. W połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę. Pstrągi można też upiec w piekarniku - ok. 30 min w 190 st. C.
Jak podać pstrąga z grilla?
Rybę należy zaserwować na ciepło, tuż po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakować będzie z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem i z soczystą surówką np. z kiszonej kapusty. Możecie też sparować ją z delikatną kaszą np. jęczmienną perłową czy kuskusem z dodatkiem świeżych nowalijek.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki nie tylko do ryby. Dwie propozycje do zdrowego mięsa zdradzamy w tym artykule. Ten natomiast przedstawia patent na klasyk z pora, marchwi i jabłka.
![Pstrąg z grilla jest znakomity.png](https://images.iberion.media/images/origin/Pstrag_z_grilla_jest_znakomity_6d332489e9.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![rosół z nowalijkami](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_Ewy_Wachowicz_38a2a10f71.png)
![Ceny frytek są wysokie](https://images.iberion.media/images/origin/Ceny_frytek_sa_wysokie_62ce327adb.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![flagi Polski i Unii Europejskiej](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01618831_0065_7345d5c30e.png)