Smakosze.pl

canva/gbh007

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla

28 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.
 

Przepis na pysznego nadziewanego pstrąga

Masło ziołowe podkreśli smak każdego mięsa i doda mu soczystości. Dziś nadziejemy nim pstrąga przeznaczonego do grillowania. Dzięki niemu ryba po upieczeniu będzie przepyszna. 

Składniki:
  • 4 pstrągi patroszone, świeże
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 80 g masła
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Dieta Elżbiety Romanowskiej

Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pstrąga z grilla? Aromatyczne masło nada charakteru

Zaczynamy od usunięcia łusek z ryby. Następnie płuczemy ją, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek i solą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiany do lodówki na pół godziny.

W tym czasie siekamy zieleninę oraz czosnek i łączymy je starannie z masłem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, a resztę owocu kroimy w plastry. Pstrąga nadziewamy aromatycznym tłuszczem i wkładamy do niego plastry cytryny.

Całość zawijamy w kawałki folii aluminiowej i pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu ok. 25 minut. W połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę. Pstrągi można też upiec w piekarniku - ok. 30 min w 190 st. C. 

Jak podać pstrąga z grilla?

Rybę należy zaserwować na ciepło, tuż po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakować będzie z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem i z soczystą surówką np. z kiszonej kapusty . Możecie też sparować ją z delikatną kaszą np. jęczmienną perłową czy kuskusem z dodatkiem świeżych nowalijek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki nie tylko do ryby. Dwie propozycje do zdrowego mięsa zdradzamy w tym artykule . Ten natomiast przedstawia patent na klasyk z pora, marchwi i jabłka .

Pstrąg z grilla jest znakomity.png
canva/Dar1930
rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ
Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >