Smakosze.pl
Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku. Kalafior będzie śnieżnobiały. Zapomnij również o przykrym problemie

canva/tzahiV

Najlepsi kucharze pamiętają o 1 dodatku. Kalafior będzie śnieżnobiały i bez przykrego zapachu

5 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Jedni dodają do gotującej się wody cukier, inni wietrzą kuchnię. Najlepsi kucharze zdradzili prosty trik na gotowanie kalafiora bez przykrego zapachu. Soda oczyszczona nie tylko neutralizuje zapach, ale i wzmacnia śnieżnobiały kolor różyczek.

Gotowany kalafior polany masłem i bułką tartą jest pysznym dodatkiem obiadowym. Z kalafiora zrobimy również wiele wyśmienitych potraw, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, zapiekanek. Kalafior jest świetnym dodatkiem do mięsa, ryb i innych warzyw, jest również bardzo zdrowy.

Krupnik z koperkiem

Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

CZYTAJ DALEJ

Niestety gotowanie kalafiora może skutecznie zniechęcić do jedzenia ze względu na intensywny zapach, który unosi się po całej kuchni. Jak gotować kalafior, żeby się nie śmierdział? Najlepsi kucharze mają sprawdzony sposób, który dodatkowo wzmacnia biały kolor warzywa.

Dlaczego kalafior śmierdzi podczas gotowania? Kalafior zawiera siarkę i to właśnie ona jest odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach. Siarka uwalniania jest podczas obróbki termicznej. Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej, to najlepszy sposób na intensywny zapach.

Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?

Do gotującej się, osolonej wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej, następnie włóż różyczki kalafiora i ugotuj. Soda oczyszczona, nie dość, że skutecznie zniweluje przykry zapach uwalniający się podczas gotowania, to jeszcze sprawi, że kalafior będzie śnieżnobiały.

Sposób z sodą oczyszczoną działa również na inne warzywa, których zapach niekoniecznie jest przyjemny. Dodajmy ją do gotującej się fasoli, bobu, grochu, brukselki, czy różyczek brokułu. Warzywa nie będą już brzydko pachnieć podczas obróbki termicznej.

Jak długo gotować kalafior, żeby się nie rozpadł?

Kalafior gotujemy zwykle 10- 15 minut, w zależności od tego, jak duże warzywo chcemy przygotować. Małe różyczki kalafiora mogą być gotowe nawet kilka minut wcześniej, dlatego też warto co jakiś czas sprawdzić, czy już są dostatecznie miękkie.

Rozgotowane różyczki będą przypominać miękką papkę, nie będą ani apetycznie wyglądać, ani smakować, ponieważ stracą również smak. Kalafior gotujemy w średnim garnku, koniecznie z dodatkiem soli i sody oczyszczonej.

Z kalafiora przyrządzisz również pyszne steki, są idealne na obiad. Jeśli szukasz pomysłu na zimowe przetwory- tu poznasz przepis na kiszony kalafior z marchewką kurkumą, jest pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty.

Kalafior

canva/Josef Mohyla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >
Filiżanka kawy z solą

Porady

Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem

Czytaj więcej >
Gotowanie ziemniaków

Porady

Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Czytaj więcej >
Jajko do rosołu? Efekt powala

Porady

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

Czytaj więcej >