Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Rodzina oszaleje na jej punkcie

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Rodzina oszaleje na jej punkcie

Zupa z ryby po grecku Katarzyny Bosackiej
canva/mariajemo; FB/ Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Czy wiecie, że można przygotować zupę z ryby po grecku? Danie zaproponowane przez Katarzynę Bosacką jest świetnym pomysłem na smaczne wykorzystanie wigilijnego klasyku. Pikantna, kremowa i prosta w przygotowaniu potrawa będzie idealna na chłodne poświąteczne dni. Wasza rodzina ją pokocha.

Jeśli nie macie już ochoty na rybę po grecku, możecie przygotować z niej smakowitą i cudownie rozgrzewającą zupę. Prosty przepis zaprezentowany przez Katarzynę Bosacką pomoże wam przemienić świąteczne danie w elegancki posiłek. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Przepis na zupę z ryby po grecku Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • warzywa z ryby po grecku

  • 400 ml mleczka kokosowego

  • 4 cm korzenia imbiru

  • 1 ząbek czosnku

  • 10-15 g ostrej pasty curry

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sok z cytryny wedle uznania

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić zupę z ryby po grecku ? Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

W garnku na odrobinie wody z mleczka kokosowe przesmażamy obrany i starty na tarce imbir, rozdrobniony czosnek oraz pastę curry. Po chwili dodajemy warzywa z ryby po grecku oraz mleczko kokosowe.

Składniki starannie mieszamy i rozprowadzamy w nich koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewamy przez 5 minut, po czym blendujemy. Zupę z ryby po grecku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli to konieczne, dodajemy też trochę cukru. Podajemy z podgrzanym w piecu panierowanym filetem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań może dodać znacznie mniej pasty curry lub z niej całkowicie zrezygnować.

Na naszej stronie znajdziecie inne rybne przysmaki. Polecamy nietypowe pierogi z farszem z makreli wędzonej. Być może spodoba wam się też patent na zupę z resztek po karpiu. To znakomity sposób na wykorzystanie głowy i ogona.

Zupa z ryby po grecku Katarzyny Bosackiej jest pyszna
canva/OlgaMiltsova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ohme