Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.12.2022 18:32

Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników

wigilijna zupa grzybowa
Canva / Dar1930

Wigilijna zupa grzybowa jest, obok barszczu czerwonego, najpopularniejszą zupą podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Wiele osób czeka na nią cały rok, bo smakuje wyśmienicie. Dziś podamy Wam jeden z najłatwiejszych przepisów na tę potrawę. Przygotujecie ją dosłownie w godzinę. Wcześniej oczywiście trzeba namoczyć grzyby.

Tradycyjna, wigilijna zupa grzybowa jest klarowna i esencjonalna. Niektórzy wolą jednak zabielaną wersję zupy. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać mieszankę suszonych borowików i podgrzybków. Wykonanie zupy jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Smak tej potrawy Twoi domownicy zapamiętają na długo.

Najłatwiejszy przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:

  • 6 garści suszonych grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła lub oleju

  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

przyprawy:

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić wigilijną zupę grzybową?

Podgrzybki i prawdziwki do wigilijnej zupy grzybowej przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie włóż je do miski i zalej wodą. Pozostaw grzyby do namoczenia na całą noc.

Namoczone składniki do wigilijnej zupy grzybowej przełóż do garnka. Wodę z moczenia przelej przez gęste sito i dolej do grzybów. Płyn uzupełnij bulionem lub wodą i zagotuj całość.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do garnka z grzybami. Dodaj listki laurowe, ziele, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 45 minut, aż grzyby będą miękkie.

Po upływie odpowiedniej ilości czasu wigilijną zupę grzybową odcedź od stałych składników i dopraw wywar do smaku solą i pieprzem. Grzyby z gotowania pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do garnka.

Na koniec potrawę zabiel zahartowaną śmietaną wymieszaną z mąką i gotuj jeszcze 2 minuty. Wigilijną zupę grzybową podawaj z makaronem.

Nowoczesna odsłona zupy grzybowej zaskoczy niejednego smakosza. Zupa grzybowa Magdy Gessler doskonale sprawdzi się nie tylko na święta.

Canva / wydynd
Canva / wydynd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: