Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostszy przepis na maślany sernik

Najprostszy przepis na maślany sernik

Sernik maślany
canva/mady70

Idealny sernik powinien zachwycać smakiem i wyglądem. Okazuje się, że deser można przygotować bez dużego nakładu pracy. Wystarczy 10 minut. Prośby o dokładkę są pewne. Maślany sernik momentalnie znika z talerzy.

Maślany sernik zawsze wychodzi, mimo iż korzystamy z sera z wiaderka. Wychodzi pysznie maślany i delikatny. Jeśli szukacie czegoś prostego i sprawdzonego, upieczcie i zaskoczcie swoich gości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybki sernik, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 4 średnie jajka

  • 200 g masła

  • 150 g cukru

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 3 krople olejku waniliowego (opcjonalnie)

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jaja oraz twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Masło roztapiamy na patelni, studzimy je.

W misce umieszczamy ser, jaja, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek, jeśli go używamy. Dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Masę serową mieszamy możliwie krótko — tylko do połączenia składników. Powinna mieć konsystencję budyniu.

Następnie przekładamy ją do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Formę umieszczamy w piekarniku na środkowej półce. Po 20 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez 30 minut.

Po upływie tego, czasu ponownie zmieniamy nastawę piekarnika — tym razem na 120 stopni Celsjusza — i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w środku jeszcze na 10 minut. Następnie stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika coraz szerzej, aż do wyjęcia formy z pieca. Studzimy na kratce.

Maślany sernik zachwyci domowników

Stopniowe zmniejszanie temperatury w piekarniku spowoduje, że ciasto nie będzie opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury, by był puszysty i lekki. By nie zniwelować starań o idealną strukturę ciast, pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia — błyskawicznie się zapadnie na skutek różnicy temperatur pomiędzy wnętrzem piekarnika a jego otoczeniem.

Do ciasta możesz też dodać budyniu. Zrezygnuj wtedy z dodatku olejku waniliowego, a mąkę ziemniaczaną pomiń. Jeżeli chcesz przygotować ciasto bezglutenowe, upewnij się, że budyń, którego używasz, nie zawiera mąki pszennej. To częsty dodatek do tego produktu.

W tym przepisem możesz też zastąpić część cukru zwykłego, cukrem waniliowym. Ciasto zyska wtedy piękny aromat, a olejek zapachowy będzie zbędny.

Więcej inspiracji na ciasta z serem i budyniem, znajdziesz na naszej stronie. Polecamy szczególnie lekki sernik z rosą oraz przepis na pyszne ciasto budyniowe. Wypróbujcie koniecznie — będą idealne na jesienne popołudnia.

sernik bez spodu
sernik bez spodu

Źródło zdjęcia: canva/LPrijatelj

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram