Najprostszy przepis na maślany sernik
Idealny sernik powinien zachwycać smakiem i wyglądem. Okazuje się, że deser można przygotować bez dużego nakładu pracy. Wystarczy 10 minut. Prośby o dokładkę są pewne. Maślany sernik momentalnie znika z talerzy.
Maślany sernik zawsze wychodzi, mimo iż korzystamy z sera z wiaderka. Wychodzi pysznie maślany i delikatny. Jeśli szukacie czegoś prostego i sprawdzonego, upieczcie i zaskoczcie swoich gości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybki sernik, który zawsze się udaje
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
4 średnie jajka
200 g masła
150 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
3 krople olejku waniliowego (opcjonalnie)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jaja oraz twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Masło roztapiamy na patelni, studzimy je.
W misce umieszczamy ser, jaja, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek, jeśli go używamy. Dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Masę serową mieszamy możliwie krótko — tylko do połączenia składników. Powinna mieć konsystencję budyniu.
Następnie przekładamy ją do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Formę umieszczamy w piekarniku na środkowej półce. Po 20 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez 30 minut.
Po upływie tego, czasu ponownie zmieniamy nastawę piekarnika — tym razem na 120 stopni Celsjusza — i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w środku jeszcze na 10 minut. Następnie stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika coraz szerzej, aż do wyjęcia formy z pieca. Studzimy na kratce.
Maślany sernik zachwyci domowników
Stopniowe zmniejszanie temperatury w piekarniku spowoduje, że ciasto nie będzie opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury, by był puszysty i lekki. By nie zniwelować starań o idealną strukturę ciast, pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia — błyskawicznie się zapadnie na skutek różnicy temperatur pomiędzy wnętrzem piekarnika a jego otoczeniem.
Do ciasta możesz też dodać budyniu. Zrezygnuj wtedy z dodatku olejku waniliowego, a mąkę ziemniaczaną pomiń. Jeżeli chcesz przygotować ciasto bezglutenowe, upewnij się, że budyń, którego używasz, nie zawiera mąki pszennej. To częsty dodatek do tego produktu.
W tym przepisem możesz też zastąpić część cukru zwykłego, cukrem waniliowym. Ciasto zyska wtedy piękny aromat, a olejek zapachowy będzie zbędny.
Więcej inspiracji na ciasta z serem i budyniem, znajdziesz na naszej stronie. Polecamy szczególnie lekki sernik z rosą oraz przepis na pyszne ciasto budyniowe. Wypróbujcie koniecznie — będą idealne na jesienne popołudnia.
Źródło zdjęcia: canva/LPrijatelj
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje