Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.06.2022 11:23

Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny

zupa cebulowa
canva/OlgaMiltsova, Getty Images

Dziś polecamy obiad za kilka groszy. Będzie nim najtańsza zupa z niczego, a dokładnie z cebuli, którą każdy z pewnością ma w swoich kuchennych zapasach. Warzywo trzeba tylko pokroić, podsmażyć i ugotować z przyprawami. Gdy podacie ją z grzankami, zamieni się w efektowne danie.

Zupa cebulowa jest jednym z najprostszych dań, które z pewnością każdy z was może przygotować w dowolnym momencie. Do jej ugotowania potrzebna jest w zasadzie tylko cebulą, którą zazwyczaj macie w domu. Będzie to więc obiad za kilka groszy.

Oczywiście im więcej składników dorzucicie do tej zupy za kilka groszy, tym jej smak będzie bogatszy i stanie się pożywniejsza. Nieodzownym dodatkiem jest kilka przypraw, które też z pewnością znajdziecie w kuchennej szufladzie. Do ugotowania tej zupy za grosze możecie wykorzystać rosół z poprzedniego dnia czy bulion. Podajcie ją najlepiej z grzankami.

Przepis na zupę z niczego, czyli z cebulankę

Składniki:

  • 4 duże cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 l bulionu lub wody

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie obiadu za kilka groszy

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło i cebulę. Smaż cebulę, aż ładnie się zrumieni.

Cebulę oprósz mąką i chwilę całość przesmaż. Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Gotuj zupę, aż cebula będzie miękka.

Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj ją z minigrzankami z chleba lub z dużą grzanką zapieczoną z żółtym serem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz pogłębić smak zupy, podsmażoną cebulę możesz podlać kieliszkiem białego, wytrawnego wina.

  • Do zupy możesz też dodać 1-2 ziemniaki i gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na jednolitą masę. Wcześniej oczywiście wyjmij z potrawy ziarna ziela i listki laurowe.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tanią zupę jarzynową, a także na ogórkową za grosze.

zupa cebulowa
canva/B Duncan Campbell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie