Smakosze.pl
zupa cebulowa

canva/OlgaMiltsova, Getty Images

Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny

27 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś polecamy obiad za kilka groszy. Będzie nim najtańsza zupa z niczego, a dokładnie z cebuli, którą każdy z pewnością ma w swoich kuchennych zapasach. Warzywo trzeba tylko pokroić, podsmażyć i ugotować z przyprawami. Gdy podacie ją z grzankami, zamieni się w efektowne danie.

Zupa cebulowa jest jednym z najprostszych dań, które z pewnością każdy z was może przygotować w dowolnym momencie. Do jej ugotowania potrzebna jest w zasadzie tylko cebulą, którą zazwyczaj macie w domu. Będzie to więc obiad za kilka groszy.

Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji

Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji

CZYTAJ DALEJ

Oczywiście im więcej składników dorzucicie do tej zupy za kilka groszy, tym jej smak będzie bogatszy i stanie się pożywniejsza. Nieodzownym dodatkiem jest kilka przypraw, które też z pewnością znajdziecie w kuchennej szufladzie. Do ugotowania tej zupy za grosze możecie wykorzystać rosół z poprzedniego dnia czy bulion. Podajcie ją najlepiej z grzankami.

Przepis na zupę z niczego, czyli z cebulankę

Składniki:

  • 4 duże cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 l bulionu lub wody

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie obiadu za kilka groszy

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło i cebulę. Smaż cebulę, aż ładnie się zrumieni.

Cebulę oprósz mąką i chwilę całość przesmaż. Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Gotuj zupę, aż cebula będzie miękka.

Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj ją z minigrzankami z chleba lub z dużą grzanką zapieczoną z żółtym serem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz pogłębić smak zupy, podsmażoną cebulę możesz podlać kieliszkiem białego, wytrawnego wina.

  • Do zupy możesz też dodać 1-2 ziemniaki i gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na jednolitą masę. Wcześniej oczywiście wyjmij z potrawy ziarna ziela i listki laurowe.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tanią zupę jarzynową, a także na ogórkową za grosze.

zupa cebulowa

canva/B Duncan Campbell


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >