Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny
Dziś polecamy obiad za kilka groszy. Będzie nim najtańsza zupa z niczego, a dokładnie z cebuli, którą każdy z pewnością ma w swoich kuchennych zapasach. Warzywo trzeba tylko pokroić, podsmażyć i ugotować z przyprawami. Gdy podacie ją z grzankami, zamieni się w efektowne danie.
Zupa cebulowa jest jednym z najprostszych dań, które z pewnością każdy z was może przygotować w dowolnym momencie. Do jej ugotowania potrzebna jest w zasadzie tylko cebulą, którą zazwyczaj macie w domu. Będzie to więc obiad za kilka groszy.
Oczywiście im więcej składników dorzucicie do tej zupy za kilka groszy, tym jej smak będzie bogatszy i stanie się pożywniejsza. Nieodzownym dodatkiem jest kilka przypraw, które też z pewnością znajdziecie w kuchennej szufladzie. Do ugotowania tej zupy za grosze możecie wykorzystać rosół z poprzedniego dnia czy bulion. Podajcie ją najlepiej z grzankami.
Przepis na zupę z niczego, czyli z cebulankę
Składniki:
4 duże cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 l bulionu lub wody
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie obiadu za kilka groszy
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, dodaj masło i cebulę. Smaż cebulę, aż ładnie się zrumieni.
Cebulę oprósz mąką i chwilę całość przesmaż. Zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Gotuj zupę, aż cebula będzie miękka.
Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj ją z minigrzankami z chleba lub z dużą grzanką zapieczoną z żółtym serem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz pogłębić smak zupy, podsmażoną cebulę możesz podlać kieliszkiem białego, wytrawnego wina.
Do zupy możesz też dodać 1-2 ziemniaki i gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na jednolitą masę. Wcześniej oczywiście wyjmij z potrawy ziarna ziela i listki laurowe.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tanią zupę jarzynową, a także na ogórkową za grosze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: mojegotowanie