Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.05.2022 22:32

Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów

smażony ser
canva/Sebalos

Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni.

Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony.

Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.

Przepis na smażony ser

Składniki:

  • 4 grube plastry (ok, 1,5 cm) żółtego sera, np. Gouda, Edam, Ementaler

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 duże jajko lub 2 małe

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie smażonego sera

Do jednego talerza wlej wodę, na drugi wysyp mąkę, w trzecim rozkłóć jajka z mlekiem, solą i pieprzem, na czwarty wysyp tartą bułkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tak by plaster zanurzył się w nim więcej niż do połowy wysokości).

Plastry sera zanurzaj najpierw w wodzie, potem obtocz w mące, jajku i w tartej bułce. Potem znów zanurz je w jajku i w tartej bułce.

Panierowany ser kładź na rozgrzany olej i smaż je na niedużym ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj z frytkami i sosem tatarskim.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na czeską zupę czosnkową, a także na czeskie knedliki.

smażony ser z frytkami
smażony ser z frytkami

Źródło zdjęcia: canva/KateJoanna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jagodzianka, roadtripbus

Tagi: Ser Jajka Mleko