Smakosze.pl
Kotlety schabowe

Canva

Nietypowe kotlety schabowe w panierce z sezamem

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Trudno o większy obiadowy klasyk w Polsce niż kotlety schabowe. Każdy z nas doskonale zna ten smak i fakturę. Dlatego tym przyjemniej nam przedstawić cudowne urozmaicenie klasycznego przepisu. Tym razem do panierki dodamy nieco sezamu. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych ma mało charakterystyczny smak, a najbardziej uwielbiamy ją za jej fakturę.

Dlaczego warto dodać sezam?

Dlatego właśnie dodatek sezamu jest tak doskonałym pomysłem. Podsmażony sezam wytwarza piękny, apetyczny zapach, a do tego wspaniale smakuje.

Dzięki temu dodatkowi, panierka nabierze także lekko orzechowego posmaku, który wspaniale podbija smak soczystego mięsa.

Jeśli uwielbiasz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis na mizerię w zupełnie nowym wydaniu.

Placki z cukinii

Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety schabowe w panierce z dodatkiem sezamu

Potrzebujesz:

  • 4 kotlety ze schabu

  • mąka pszenna

  • sól

  • sezam - 5 łyżek

  • bułka tarta - 5 łyżek

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • ewentualnie: odrobina ostrej papryki

  • 2 jajka

  • olej

Kotlety ze schabu rozbijamy na cienkie plastry i obtaczamy w mące. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy z odrobiną soli, a następnie wkładamy do niej kotlety.

W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem i słodką papryką (oraz z ostrą, według preferencji).

Obtoczone w jajku kotlety panierujemy z mieszance przypraw z bułką i sezamem. Dokładnie dociskamy, aby panierka dobrze się przykleiła.

Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju. Gdy olej będzie mocno rozgrzany, wrzucamy kotlety. Kotlety schabowe smażymy od kilka minut z każdej strony.

Gotowe kotlety doskonale smakują z młodymi ziemniakami oraz mizerią. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystko-smaczne

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >