Niezawodny patent Magdy Gessler na soczystą wątróbkę
Dobrze usmażona wątróbka nie ma sobie równych, jednak wiele osób nie do końca wie jak ją przygotować. Dlatego prezentujemy przepis Magdy Gessler, który zawsze pozwoli ci cieszyć się dobrym smakiem wątróbki. Konfitura z jarzębiny daje ciekawy kontrast, który świetnie łączy się ze smakiem reszty składników.
Wśród podrobów wątróbka zajmuje szczególne miejsce. Potrawa na jej bazie wielokrotnie może przyprawić o zachwyt, jednak mnóstwo osób nie znosi jej - głównie z powodu braku wiedzy, jak ją zrobić.
Rozpływające się w ustach mięso zawsze cieszy się sporą popularnością i jest pożądane przez wielu smakoszy. Poniższa receptura pozwala właśnie takie uzyskać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wątróbkę Magdy Gessler
Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
pół kilo wątróbki
2 cebule
2 antonówki
mleko
pieprz
sól
konfitura z jarzębiny
mąka
klarowane masło
Zacznij od namoczenia wątróbki przez jeden dzień w mleku oraz jednej cebuli pokrojonej w plastry. Następnego dnia wyjmij ją, osusz i wytnij wszelkie żyłki czy brzydkie części.
Oprósz ją po pokrojeniu mąką i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony na klarowanym maśle. Przełóż je wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku na najniższym ogniu przez 10 minut.
Drugą cebulę skarmelizuj wraz z jabłkami. Podawaj wątróbkę wraz z cebulą, jabłkiem oraz konfiturą jarzębinową. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Smacznego.
Źródło: canva/Elena_Danileiko, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com