Smakosze.pl
Smażona wątróbka według Magdy Gessler

Pawel Wodzynski/East News; canva/Tatiana Volgutova

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczystą wątróbkę

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dobrze usmażona wątróbka nie ma sobie równych, jednak wiele osób nie do końca wie jak ją przygotować. Dlatego prezentujemy przepis Magdy Gessler, który zawsze pozwoli ci cieszyć się dobrym smakiem wątróbki. Konfitura z jarzębiny daje ciekawy kontrast, który świetnie łączy się ze smakiem reszty składników.

Wśród podrobów wątróbka zajmuje szczególne miejsce. Potrawa na jej bazie wielokrotnie może przyprawić o zachwyt, jednak mnóstwo osób nie znosi jej - głównie z powodu braku wiedzy, jak ją zrobić.

Rozpływające się w ustach mięso zawsze cieszy się sporą popularnością i jest pożądane przez wielu smakoszy. Poniższa receptura pozwala właśnie takie uzyskać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • pół kilo wątróbki

  • 2 cebule

  • 2 antonówki

  • mleko

  • pieprz

  • sól

  • konfitura z jarzębiny

  • mąka

  • klarowane masło

Zacznij od namoczenia wątróbki przez jeden dzień w mleku oraz jednej cebuli pokrojonej w plastry. Następnego dnia wyjmij ją, osusz i wytnij wszelkie żyłki czy brzydkie części.

Pieczony schab

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

CZYTAJ DALEJ

Oprósz ją po pokrojeniu mąką i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony na klarowanym maśle. Przełóż je wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku na najniższym ogniu przez 10 minut.

Drugą cebulę skarmelizuj wraz z jabłkami. Podawaj wątróbkę wraz z cebulą, jabłkiem oraz konfiturą jarzębinową. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Smacznego.

Wątróbka

Źródło: canva/Elena_Danileiko, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >