Niezawodny przepis na klasyczną golonkę
Doskonała na niedzielny obiad, sycąca i bogata w aromaty — taka jest golonka. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze warto zastosować jeden trik, który sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Zdradzamy go w tym przepisie.
Uzyskanie kruchej, lecz jednocześnie soczyste golonki będzie możliwe, jeśli przygotowanie potrawy podzielimy na dwa etapy — gotowanie w bulionie i pieczenie. Czynnikiem wpływającym na efekt końcowy będzie też odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Do golonki pasuje wiele ziół np. majeranek, tymianku czy rozmarynu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na soczystą i miękką golonkę
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg
2 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
1 por
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka soli
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki gotowej przyprawy do mięs lub ulubiona mieszanka suszonych ziół
Przygotowanie:
W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy golonkę i gotujemy ją przez 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę i dodajemy czosnek. Golonkę nacieramy mieszanką przypraw, skórę nacinamy na krzyż i tak przygotowane mięso kładziemy na cebuli.
Do naczynia z mięsem wlewamy szklankę wywaru z gotowania tak, aby nie spłukać wtartych przypraw. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.
Po upieczeniu golonkę wyjmujemy, a sos przecieramy przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką. Świetnie sprawdzi się ta z czerwonej kapusty. Jeśli wolisz ciepły dodatek, podaj zasmażane buraczki.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Lisovskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przyślij Przepis